Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Linkkitekstit, osa 2

Kirjoitin viikko sitten linkkiteksteistä, mutta koska kommenttiosastoni umpeutuu seitsemässä päivässä spämmääjien estämiseksi (toimii!), voi myös hyviä kommentteja joskus jäädä näkemättä. Siksipä tällä kertaa julkistan kommentin ko. kirjoitukseen tässä – kommentoijana näkövammaisen näkökulmasta NKL:n Jari Mikola:

”Linkkien järkevä = informatiivinen nimeäminen on tärkeää siksi(kin), että ruudunlukuohjelmia käytettäessä sivulla navigoiminen helpottuu huomattavasti. Ruudunlukuohjelmissa on ns. linkkilistatoiminto, joka kerää sivulta pelkästään linkit jättäen muun tekstin pois. Tältä listalta voi sitten valita haluamansa linkin selaamalla sen kohdalle nuolinäppäimillä, mutta myös linkin alkukirjaimella. Jos linkit on nimetty järkevästi, alkukirjain toimii toki hyvin. Mutta jos linkit ovat sellaisia kuin ’Lue lisää’, ’täältä’ jne. jne., ei alkukirjaimista ole paljon iloa.

Jos haluaa korostaa linkkiä jotenkin, ei myöskään kannattaisi kirjoittaa esim. >-merkkiä linkin eteen (vilkaiskaa vaikka Maikkarin sivuja). Jälleen kerran alkukirjainajatus menee metsään, kun alkukirjaimena toimii itse asiassa tuo >-merkki – ja näitä >-alkuisia linkkejähän sitten riittää… Visuaalisena korostuskeinona voi vallan hyvin käyttää jotain pallukkaa tai neliötä – voinee määritellä tyylitiedostoilla?

Ongelmallisia ovat myös tällaiset linkit: ks/ks_20041021 – mitähän moisen linkin takaa löytyy, enpä käynyt katsomassa!

Vielä tarkennukseksi: ruudunlukuohjelma on softa, joka tutkii näytönohjaimelta näytölle tulostuvaa dataa ja ’tulkkaa’ tiedon sitten puheeksi (puhesyntetisaattori) ja/tai pistekirjoitukselle (pistenäyttö).”

Lisäys 20.11.: Samaa asiaa kolmannella kotimaisella: Accessible Links.

4 Comments

  1. Jussi Og

    Mikä tuo automaaginen kommenttilooran lukitsija on?

  2. Marjut

    Täältä löytyy: http://mt-plugins.org/archives/entry/closecomments.php

    …ja jopa minä sain sen toimimaan! Suosittelen.

  3. Josku

    Samansuuntaista annettiin ymmärtää dokumentissa ”Guidelines for Accessible and Usable Web Sites [PDF]” (http://
    http://www.redish.net/content/papers/InteractionsPaperAuthorsVer.pdf). Itselleni on myös jäänyt epäselväksi, hyödyntävätkö ruudunlukuohjelma linkin title-attribuuttia (tai titleä yleensäkään).

    Ruudunlukijaohjelmien valmistajien tulisikin tarjota web-kehittäjille tuotettaan johonkin nimelliseen hintaan, tai jopa ilmaiseksi. Lähes kahden tuhannen euron hintalappu ei varsinaisesti houkuttele ostamaan sitä vain testikäyttöön.

    Toivottavasti Apple on jo vuoden päästä varteenotettava vaihtoehto noille.

  4. Jussi Og

    Ai niin, tuo joka vaatii SQL:n… (Ei ole.) Olen kyllä kokeillut joitain muitakin tarjolla olevia keinoja, mutta mikään ei ole toistaiseksi toiminut. Ei silti, voi olla minussakin vikaa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑