Website Accessibility: Something in the Air -artikkelissa on tarjolla hyvä yhteenveto siitä, missä saavutettavuuslainsäädännössä mennään Amerikassa ja Briteissä. Vastikään myös pieniltä yrityksiltä on alettu edellyttää saavutettavuuden huomioimista verkkosivuillaan ja intraneteissään. Oikeusjuttuja on luvassa etenkin Jenkkilässä, oikeuteen haastamisen luvatussa maassa: ”If you are a business owner defending yourself against a disabled user who can prove that he is required to use a mouse to access your site even though he is unable to, you will lose.”

Lakijuttujen lisäksi saavutettavuuden laiminlyöminen ei tee hyvää bisnekselle: ”[…] the disabled Web user will not be the only person to take his custom elsewhere if he finds it difficult to access and navigate a Website. […] Not only will you lose that person’s custom forever but also 70% of his friends, family and acquaintances that he tells about your Website.”

Jotenkin on enemmän kuin sääli, että ihmisten erilaisuuden huomioiminen pitää säätää lailla ja määritellä raastuvassa. Euroopan tasolla ei vielä olla näin pitkällä, mutta Euroopan parlamentin päätöslauselma meiltäkin löytyy. Se on pitkä kuin nälkävuosi ja semmoista kapulakieltä, että kurkkua kuivaa. ”Nykyään standardit ovat kehittyneitä, mutta kun verkkosivujen suunnittelijat ja toimeksiantajat soveltavat niitä epäasianmukaisesti, monista verkkosivuista tulee saavuttamattomia”, lauselmassa todetaan. Niinpä.