Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Markkinoille

Tuli mieleen, että voisin poiketa huomenna alkaville silakkamarkkinoille. Ajattelin vilkaista mitä mahtaa markkinoilla olla ohjelmassa ja mihin aikaan ne alkavat. Ajatukseksi jäi. Kenenkähän neronleimaus on piilottaa kaikki tiedot pdf- ja word-dokumentteihin? Näin sitä markkinointia rakennetaan! Palaute lähti samantien.

Yhtäläistä kiukkua herättää myös se, että jotkut itsepintaisesti lähettävät kolmen rivin tiedoksiannon wordilla väännettynä sähköpostin liitetiedostona, kun saman tiedon olisi voinut helpommin kirjoittaa itse viestiin. Ja kuinka ärsyttävää onkaan saada html-muotoiltuja uutiskirjeitä ja sähköpostiviestejä. Jos on rahkeita lähettää uutiskirje, niin pitäisi olla myös sen verran ymmärrystä, että tietäisi aika monessa paikassa html-muotoilujen olevan virusten pelossa kiellettyä kamaa. Prkl.

Ja sanon vielä samaan hengenvetoon senkin, kuinka ärsyttävää on saada liitetiedostoina koko perheelle joululahjaksi ostetulla digikameralla räpsäistyjä pakkaamattomia ja julmetun kokoisia lakanoita lomamatkasta Rhodokselle. Mielellään vielä niin, että näitä vähintään megan kokoisia jöllejä on meilin liitteenä noin kymmenen kappaletta, kaikki erillisinä tiedoistoina, tietenkin. Ja vielä mieluummin, että pistetään sama meili koko firman postilistalle, niin että postipalvelimet naukuvat tuskasta, jos vastaanottajat koneineen eivät sitä jo tee. Mitä siitä, että samat kuvat olisi voinut laittaa palvelimelle suoraan ja viskata meilillä vain linkin. Mutta ei kai sitä nyt niin!

Ei mulla muuta.

7 Comments

  1. Jarno Virtanen

    Kirjoitin tämän innoittamana pienen vastauksen:
    http://weblog.hotales.org/view/jarno/2004/10/02/0

  2. Marjut

    Onhan niitä ohjeita ja netikettejä, firmojen sisäisiä sääntöjä ja ties mitä, mutta useimmiten tuntuu siltä, että loppuviimeksi on kyse makuasioista. Ja niistähän ei tietenkään sovi kiistellä. Aina sitä mentaalista mallia ei voi olla valmiina, vaan jotkut asiat on vain opeteltava – ei kai se ole liikaa vaadittu keneltäkään?

    Nuo word-liitetiedostot ovat silti kyllä ihmeellisiä. Miten hankalaa onkaan avata toinen ohjelma, kirjoittaa teksti sillä, tallentaa se, kirjoittaa sähköpostiviesti ja lisätä siihen liitetiedosto. Ja lähettää se. Jokainen lähettäjäkin on varmasti joskus vastaanottanut samanlaisen viestin, jonka sisällön nähdäkseen on pitänyt tallentaa liite, yrittää löytää se kovalevyltä ja avata se toiseen ohjelmaan. Mutta niinhän se on, että kukapa sitä verkossakaan jaksaisi tehdä toisille niin kuin haluaisi itselleen tehtävän – oli sitten teknistä tietämystä tai ei.

  3. Miira

    Ja sekin jurppii, kun pyytää joltakulta kuvatiedostoa, ja ainoa tapa, minkä toinen osaa, on se, että ensin sijoitetaan se kuva Word-asiakirjaan ja sitten lähetetetään se asiakirja mailin liitetiedostona. Siis miten vaikea on liittää sitä kuvaa suoraan spostiviestiin?

  4. olennainen

    Joo, ei oo helppoo. Esimerkiksi vaikeuksista kelvannee myös typo Jarnon linkissä, joka aiheutti lievää etsintää ennenkuin löytyi oikea kommentti täältä: http://weblog.hotales.org/view/jarno/2004/10/02/0

    Olen Jarnon kanssa samaa mieltä, että ihmiset tekevät hölmöyksiä liitetiedostojen kanssa ihan aidosti osaamattomuuttaan. Heille on opetettu yksi tapa, ja sitä käytetään aina. Jollain työpaikalla voi esim. olla intra, jonne tiedot on ohjeistettu lähettämään Wordina ja julkaisumoduli vääntää ne html-muotoon. Sitten samaa logiikkaa käytetään s-postin lähettämiseen.

    Ja kameroista kuvat siirtyvät koneelle oletusarvoisesti isoina tiedostoina, josta ne vaan edelleen liitetään sähköpostiin, ylpeänä siitä, että ylipäätään osaa liittää tiedoston sähköpostiin…

    Kuka keksisi viisastenkiven tähän ongelmaan? Viisas insinööri vai käyttöliittymäsuunnittelija :-)

  5. Marjut

    Ehkä ei kumpikaan? Tai molemmat yhdessä? Ehkä opastus kädestä pitäen auttaisi – joitakuita. Ei miun mielestä olis ollenkaan hullumpi idea peruskurssittaa ihmisiä tietokoneen käyttöön, tulisi enemmän käyttövarmuutta ja oikeaa tietoa, ja ne huonot tavatkin kenties siinä samalla karsiutuisivat.

    Ai niin joo, typo korjattu.

  6. Joakim

    Jättimäisten kuvaliitteiden kohdalla suurin syy on mielestäni kameran valmistajien (ja niiden mukana tulevien softien kehittäjien) eikä lomakuvaajien. Kuvanpienennys on ohjelmissa monesti kiven (ala-alavalikon) takana, ja sähköpostia tuskin mainitaan manuaalien sivulauseissa.

    Fiksuinta olisi se mitä Jarno ehdottikin, eli että sähköpostiohjelma skaalaisi kuvan automaattisesti (joka voisi olla oletusasetus esim. yli 100 k:n kuvien kohdalla, nörtithän pystyvät tämän muuttamaan). Ohjelma voisi myös kysyä ennen jonkun 2 megan otoksen lähettämistä että haluaako käyttäjä kuvan automaattisen pienennyksen ”sähköpostimuotoon” (heh). Webmaileissa tämä lienee hankalampaa. Eipä muuten taida pienennys onnistua millään Win XP:n mukana tulevalla ohjelmalla…?

    Joo, luulen että Word-liitteiden suoltaja on tottunut käyttämään niitä arkistoinnissa tai pelkästään laiska.

  7. Santeri

    On XP:ssä mukana ainakin se Windowsin oma Photo Editor. Kyllä sillä kuvan pienentää jos on pakko. ;P

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑