Aika hissukseen liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu viestintäpalveluiden esteettömyysstrategia, joka on nyt lähtenyt lausuntokierrokselle. ”Strategiaehdotuksen tavoitteena on lisätä erityisryhmien painoarvoa ja näkyvyyttä viestintäpalvelujen käyttäjinä sekä edistää erityisryhmien omia valmiuksia viestintäpalvelujen käyttäjinä”, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Monien tärkeiden tavoitteiden joukosta silmiin sattui erityisesti tämä:

”Muutaman kymmenen vuoden kuluttua ikääntynyt väestönosa on jo tottunut käyttämään tietoyhteiskuntapalveluja, eikä se enää tarvitse samalla tavoin koulutusta ja rohkaisua sähköisten välineiden ja palveluiden käyttämiseen. Eläkeläiset ovat tuolloin kuitenkin aiempaa vaativampia sähköisten palveluiden kuluttajia, koska he ovat tottuneet käyttämään niitä jo työuransa aikana. Heille on valmistauduttava tarjoamaan riittävästi hyvätasoisia ja käyttäjäystävällisiä julkisia palveluita verkon välityksellä. Palveluiden suunnittelussa on erityisesti huomioitava iäkkään ihmisen aistien, kuten näön ja kuulon heikentyminen.”

Nehän puhuvat meistä!

Esteettömyyteen, käytettävyyteen ja standardeihin halutaan panostaa isolla kädellä, ja esim. esteettömyyden merkitystä perustellaan niin, ettei sen luulisi jäävän enää kenellekään epäselväksi. Lyhyesti sanottuna: ”Sisältöjen saavutettavuutta parantavat ratkaisut hyödyntävät yleensä kaikkia käyttäjiä.”

Lue: Kohti esteetöntä viestintää – strategia ja toimenpideohjelma (pdf)