Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Pienillä kirjaimilla

Pilkunviilaustaipumuksestani huolimatta olen aina itsepäisesti kirjoittanut internetin pienellä i:llä – olkoonkin, että kielitoimisto suosittelee edelleen ison alkukirjaimen käyttöä. Miksikö? No siksi, että se ”on tietyn tietoliikennejärjestelmän nimi”. Nyt myös Wired on kanssani samoilla linjoilla, kun lehden politiikassa Internetistä tulee internet, Webistä web ja Netistä net. Perustelutkin ovat fiksut: ”But in the case of internet, web and net, a change in our house style was necessary to put into perspective what the internet is: another medium for delivering and receiving information. That it transformed human communication is beyond dispute. But no more so than moveable type did in its day. Or the radio. Or television.”

Mitenkähän lie, jos ihan omalla erivapaudella kirjoitan internet-sanan pienellä, niin saankohan samalla kirjoittaa internettiin kahdella t:llä?

Lisäys (klo 20.50): Zeldmankin on samaa mieltä!

9 Comments

  1. JP

    Viilaan varmaan itseäni silmään, mutta että ”moveable ” type?

  2. Marjut

    Moveable on ihan yhtä oikein kuin movablekin, sanoo sanakirjani.

  3. Kari

    No ensinnäkään et saa oikeutta kirjoittaa kahdella t:llä, prkl. Ja minen ymmärrä tätä pientä i:tä; miten siihen suhtautuu Internet 2, DECnet, Funet, Nordunet ja mitä näitä on?

  4. Marjut

    Mie lainaisin tässä edelleen tuota Wirediä, joka sanoo, että ”Naturally, as part of a company name or organization — the Internet Movie Database, for example — the ”I” remains capitalized.” Minusta internet on jo sen verran yleiskäsite, että sen voi kirjoittaa pienellä (kuka sitten ikinä virallisesti määritteleekään milloin jokin käsite on niin yleinen, että isot alkukirjaimet voi unohtaa). Nuo Funetit ja pelit kirjoittaisin pettämättömän logiikkani mukaisesti kuitenkin Isolla Alkukirjaimella. :-)

    Jukka Korpelalta saattais löytyä asiaan jokin asiantunteva(mpi) mielipide myös?

  5. Samuli

    Kielitoimiston kanta on auttamatta vanhentunut, eikä siihen mielestäni kannata nojautua enää. Olen pienellä i:llä kirjoitetun internetin vankkumaton kannattaja, ja perusteluni ovat olleet samat kuin Wiredilla: radio, televisio, internet.

    Valitettavasti en kuitenkaan voi esiintyä auktoriteettina, vaikka mieli tekisi. :-)

  6. Nina

    Minäkin kirjoitan interneTTiin kahdella t:llä. Perusteluni: puhekielessäkin menen nettiin enkä netiin…

    (huono perustelu, tiedän, mutta en minä mikään järjen jättiläinen tai kieliauktoriteetti ole koskaan väittänyt olevani.)

  7. Marjut

    Suomen kieli taipuu sikäli hassusti, että pitää mennä internetiin ja nettiin. Internet. Netti. No, kai siinä joku tolkku on. En kyllä tiedä että kenen.

  8. Joakim

    Hesari (jolla on oma sisäinen kielipoliisinsa) käytti vuosituhannen vaiheessa jonkin aikaa pientä alkukirjainta, kunnes vaihtoi takaisin isoon. Hölmöyksissään, tai Kielitoimiston suosituksesta.

    Pieni ii minunkin mielestäni. Iso näyttää silmääni tärkeilyltä.

  9. Kari

    No voi hyvvee päivee!

    Se Internet on *erisnimi*, get it? Maailmassa on tuhansia ellei miljoonia IP-verkkoja, joilla kaikilla voisi olla (ja osalla onkin) oma nimensä. Internet on niistä yksi. Vähän niin kuin maailmassa on satoja automerkkejä (huom, pieni a), joista osa on Fordeja, osa Nissaneja ja mitä niitä on.

    Tämä ”se on niin yleinen” -argumentti (tunnetaan myös heteka-argumenttina) ei oikein päde tässä tapauksessa; ei Jupiteriakaan ryhdytä kutsumaan jupiteriksi siksi, että se on niin ”yleinen” planeetta juuri siinä kohtaa avaruutta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑