OK/Cancelin sarjakuvamaailmassa paneudutaan tällä viikolla ohjelmistojen ”pahoihin poikiin”, jotka pokeripöydän ääressä kehuskelevat kilvan saavutuksillaan: ”Yeah, so at first I wouldn’t load… then when she was trying to do a table of contents — WHAMMO! I crashed and took all her data!”

No, eipä juuri tarvitse arvailla mikä ohjelma se siinä puhui. Mutta kuka viime kädessä kantaa vastuun kaikista niistä vaikutuksista, joita näillä ohjelmilla on itsekunkin elämään? Koska ihmiset käyttäjinä ovat varsin luovia epeleitä, jotka käyttävät ohjelmia sellaisilla tavoilla ja sellaisissa paikoissa, joihin ei suunnittelijan mielikuvitus ylety, on käytettävyystesteissä mahdotonta kampata jokaista virhettä. Yksi tapa parantaa tilannetta on aktiivinen palautteen kokoaminen, joka monesti unohtuu tai jolla ei tunnu olevan juuri muuta kuin kosmeettista merkitystä: ”What if a Microsoft was able to show that crash reports and user comments really mattered?”

Antakaa kuitenkin palautetta, ihmiset. Surullisinta on alistua tilanteeseen, vaikka joskus ei muuta jaksakaan. Taputtakaa wordin muotoilujen kanssa tappelevaa kollegaa olkapäälle ja sanokaa, ettei ole käyttäjän vika, jos ohjelma on huono. Parempi on reagoida edes jotenkin, kuin ei mitenkään.