Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Käyttäjätunnus ja salasana, olkaa hyvä!

Töihin palatessa päänvaivaa aiheuttaa muiden totutteluseikkojen ohella varmasti se, että työntekijäparka, myös tämä täällä, yrittää muistaa kaikki käyttäjätunnukset ja salasanat eri paikkoihin, joihin niitä ei ole voinut itse määritellä eikä niin ollen tuosta vain muistaa. Olen ollut tunnusten suhteen varsin laiska ja tehnyt juuri niin kuin ei pitäisi, eli käyttänyt sitä yhtä ja samaa mahdollisimman monessa paikassa. Toinen helmasyntini on se, että olen myös rekisteröitynyt lukemattomiin paikkoihin käyttäen paitsi samaa tunnusta, myös samaa oikeaa sähköpostiosoitetta, joka nyt sitten kostautuu lisääntyneenä spämminä. Ihme, että spämmin määrä on kuitenkin vielä niin maltillisella tasolla kuin mitä se on ollut.

Rekisteröityminen ei siis ole ollut ongelma, vaan useimpiin paikkoihin olen tehnyt sen ihan mielelläni jonkin lisäkilkkeen saamisen toivossa. En ole myöskään jaksanut keksiä sivupersoonia niin kuin ilmeisen moni kuulemma rekisteröityessään tekee. Huvittaisi tietää kuinka moneen palveluun eräskin James Bond mahtaa olla rekisteröitynyt, Aku Ankasta nyt puhumattakaan.

Mutta mikä käyttäjätunnuksen naputtelussa ärsyttää on se, että se yleisesti ottaen hidastaa hemmetisti käynnissä olevaa prosessia. Pahimmassa tapauksessa sisäänkirjautumisen jälkeen on jo ehtinyt unohtaa mitä uutista olikaan etsimässä. Suomessakin on yleistynyt ikävällä tavalla se, että erilaiset tietolähteet, niin kuin esim. verkkolehdet vaativat sisäänkirjautumista ennen kuin tiedon valtateille pääsee kaasuttelemaan. Samasta aiheesta avaudutaan myös Wiredissä, ja aika monta kohtaa allekirjoitan täysin. Ihan aiheellisesti voi kysyä mitä ihmeen hyötyä verkkolehtien tekijöille on siitä, että ihmiset kirjautuvat väärillä tiedoilla, jolloin mahdollisten mainosten kohdentaminenkin menee harakoille. Tai niin kuin jutun kirjoittaja sanoo: ”I don’t even see advertising on the Internet. I tune it out, like, say, Yanni in an elevator.”

Aika hyvä, mutta utopistinen ehdotus on se, että kaikki uutissivustojen ylläpitäjät yhdistäisivät voimiaan sen verran, että mahdollistaisivat kaikkien palveluiden käytön kertarykäisyllä. Rekisteröidyt kerran ja pääset samalla tunnuksella kaikkialle. Tuskinpa vaan. Eläköön Aku Ankka!

2 Comments

  1. Kari

    Single sign-on -härpäkkeitähän on lupailtu ratkaisuksi näihin ongelmiin. Mm. Novell tarjoilee yhtä tällaista. XML:n pohjaltakin näyttävät vääntävän, ilmeisesti Sunin johtamana, jos asiaa oikein ymmärsin.

    Linkkilöitä:

    http://java.sun.com/features/2002/05/single-signon.html
    http://www.oasis-open.org/committees/security/faq.php

  2. juha ruoho

    kiitos

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑