Jos voi tehdä töitä missä tahansa, tarkoittaako se sitä, että pitää tehdä töitä kaikkialla, kysellään MediaGuardianin artikkelissa (r). Vai säästyykö aikaa, jos lukee työpostit tien päällä?

Sähköpostien lukemisessa mistä vain ei nyt ole mitään uutta tai ihmeellistä, mutta enemmän jutunjuurta löytyy siihen ja ylipäätään etätyöskentelyyn asennoitumisessa: ”Companies are often suspicious of letting people work from home because managers worry they will not know who is working and who is popping out to the shops. The culture of ’presenteeism’ means people can end up working longer hours, not because they have more work to do but because they do not want to be seen to go home before the boss.”

Niin kauan kuin työt tulevat tehtyä määräajassa lienee ihan sama onko työntekijä shoppailemassa vai päivystämässä kotona päätteen ääressä. Työteho ja töihin keskittyminen on kuitenkin monin verroin parempaa häiriötekijöiden puuttuessa, jolloin jää aikaa vaikka shoppailuun. Ja eiköpähän yksi etätyön ideakin ole se, että työn voi tehdä silloin kun itselle sopii, vaikka kolmelta aamuyöllä.

Juuri työmatkalta palanneena huomasin taas, ettei tien päällä työskentely välttämättä suju, vaikka tahtotila siihen olisikin – siitä pitää tekniikka huolen. Kun tarjolla ei ole helppoa ja käytettävää mahdollisuutta luoda nipsnaps yhteyttä internetiin mistä tahansa, kun kannettava on ennemminkin (hartioita jumittava) raahattava, jota ei millään jaksa virittää toimintakuntoon vaikkapa junassa, niin kyllähän siinä työteho kärsii. Sähköpostit sentään voi lukea (ja niihin reagoida) kännykällä, mutta muuten homma ei käykään ihan käden käänteessä nykyisellä laitteistollani. Kaikenlainen koneiden kanssa puljaaminen kun kuitenkin on jokseenkin turhauttavaa – olisikin niin, että tietokoneen saa toimintavalmiuteen samassa ajassa mikä menee kaivellessa kirjaa repusta. Useammin olen kaivellut repusta perinteisen ruutuvihon ja kynän, sillä tehokkaammin työnteko onnistuu niillä.

Jokaisen omalla vastuulla on sitten pitää järki päässä töiden tekemisen määrän suhteen, vaikka mahdollisuudet ympärivuorokautiseen töiden paiskimiseen olisivatkin olemassa. Onnea on, jos on sellainen työpaikka, jossa koneen voi sulkea hyvällä omallatunnolla. ”The most important key on any technology is the Off key.”