Adaptive Path -dude Lane Becker heittää kehiin väitteen, jonka mukaan 90% kaikesta käytettävyystestailusta on hyödytöntä puuhastelua. Varmaan niin, jos testausta tehdään jutussa esitetyllä tavalla sekuntikello kädessä päämääränä saada tehtävät suoritettua. Mutta ei kai kukaan käytettävyyden ammattilaiseksi itseään kutsuva oikeasti tee niin? ”Instead, user research for the Web should delve into the qualitative aspects of design to understand how and why people respond to what has been created, and, more importantly, how to apply that insight to future work.”

Beckerin ratkaisu on se, että testaus pitäisi hivuttaa suunnittelijoiden harteille: ”Designers sometimes worry that having to alter their work in response to user feedback will limit creativity, but when done as part of the design process, user research allows you to form new ideas and improve your design based on what people actually need.”

Tee se itse -menetelmä vain ei valitettavasti tee kenestäkään automaattisesti alan asiantuntijaa. Kyllä minäkin mieluiten itse korjaisin itse pahaa ääntä pitävän jääkaappini, mutta enköhän sittenkin kutsu paikalle ammattilaista. Vaikkei testausta ulkoistettaisikaan, niin luulisin kaikkien edun mukaista kuitenkin olevan, että sen tekee silti se, joka osaa asiansa: asiantuntija. Sisällä tai ulkona.