Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Paperiprotoista, standardeista ja käytettävyydestäkin

Viikon varrella on näkimiin sattunut ainakin kolme kiintoisaa artikkelia, joista ensimmäisessä käydään läpi paperiprotoilun hyötyjä suunnittelussa. Paitsi että paperiprotojen käyttäminen esim. web-suunnittelussa on helppoa ja halpaa, se on myös oiva keino saada loppukäyttäjät innostumaan. Joskus nimittäin aika hauskaakin testata jotain ilman hiirtä tai kapulaa kädessä. Pelkkien papereiden kanssa puljatessa poistuu myös näppäily- ym. virheiden tekemisen mahdollisuus – pieni psykologinen ja inhimillinen tekijä, joka kumminkin aika montaa käyttäjää jännittää, vaikka kuinka olisi tähdennetty että testauksen kohteena on tuote.

Ja nyt sitten viimeinkin olisi jo syytä tajuta standardinmukaisen koodaamisen hyödyt. Asteriskissa hyödyistä puhutaan laittamalla niille hintalappu: ”Is there anyone out there who still doubts the real world benefits of developing with Web standards? If so I?ve got some pretty compelling evidence for you. Especially when it comes to the benefits of CSS based design. I?m going to show you some actual numbers that show pretty clearly the Return On Investment (ROI) of going with Web standards.” Uskottava on.

Hännänhuippuna IBM esittelee simppelin tavan ja ohjeistukset käytettävyyden ja saavutettavuuden yhdistämiseksi kummankaan kärsimättä: Integrating usability and accessibility (pdf): ”Usability is a concept that we intuitively know when we experience it. The notion of usability can refer to ease of use, ease of learning, efficiency and usefulness. To render a satisfying user experience, a well-designed product should have a combination of these features.”

Näillä eväillä viikonloppuun!

1 Comment

  1. Mervi

    Noi paperiprotot tuli tutuiksi HY:n käpistelyn laitoksen kurssilla Käyttöliittymät I. Tutuiksi ja vihatuiksi. Ei niissä muuten mitään vikaa ollut, mutta harjoitustyön koekäyttäjät eivät oikein hahmottaneet paperista käyttöliittymää, kun olivat tottuneita tietokoneen käyttäjiä molemmat. No, hauskaahan se olisi varmaan ollut, jos kyseessä ei olisi ollut niin pirullinen testitilanne.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑