Vuosi takaperin muistelen muutamankin blogin maininneen Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen TIESU-tutkimusprojektista, joka kokosi tekniikkaan liittyvää muistelmatietoa ja omakohtaisia kokemuksia. Nyt tutkimustulokset on julkaistu, ja niiden mukaan mm. naisten tietotekninen toimijuus on erilaista kuin miesten. Naisille tietokone näyttäytyy enemmän työkaluna tai välineenä, kun taas miehille kone on toiminnan kohde ja koneen hallinta on itsessään palkitsevaa.

”Raportti piirtää kuvan harkitsevista ja valveutuneista tietotekniikan käyttäjistä, jotka hyödyntävät informaatioteknologiaa sekä työssä että vapaa-ajalla. Käyttäjät näyttäytyvät myös ruumiillisina ja tuntevina olentoina. Osaamattomuus synnyttää ahdistuksia ja pelkoa. Menneeseen teknologiaan liittyy aistimellisia muistikuvia, ääniä ja tuoksuja.”

Teknologia on siis varsin olennainen osa elämää. Aistimelliset muistikuvat olen aina ennen yhdistänyt ihmisiin ja suhteisiin, mutta voihan olla, että tulevaisuudessa parhaat päivänsä nähneestä toimistokahvista muistan aina täyttyneestä kovalevystä herjaavan tietokoneeni.

[Lähteet: Digitoday, Tietoyhteiskunta.fi, ProACT]