matkalla

Toisaalla
Croc o'Lyle
Digitoday
HS Tuoreet
Ohjelmat.info
Pinserin blogilista
Suodatin
User Friendly
Zeldman

Korvanamut
Jeff Buckley: Lilac Wine
Foo Fighters: All My Life
Aimee Mann: Stupid Thing

Pölyttyy yöpöydällä
Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie
John Irving: Neljäs käsi
Jeffrey Veen: Webdesign
pino graduja ja pari väitöskirjaa

Osui ja upposi
"Behind every successful woman is a substantial amount of coffee."
Stephanie Piro

Aikaisempia
toukokuu 2002
kesäkuu 2002
heinäkuu 2002
elokuu 2002
syyskuu 2002

Gimme Amazon!
Gimme ThinkGeek!

The current mood of   at www.imood.com

blogchalk: Marjut/Female/26-30. Lives in Finland/Helsinki and speaks Finnish. Spends 20% of daytime online. Uses a Faster (1M+) connection.

©

 

30.10.2002
Ongelmia salasanojen muistamisessa? Chadilla on oiva kapine, jolla voi testata miten hyvin salasanan muistaminen näppituntumalla onnistuu silloin, kun tekstikenttään pukkaa vain t***iä.

SDP perustaa verkkolehden. Kas! Luvassa Paavon pulinaboksi ja Kysy Erkiltä? Epäpoliittisena henkilönä voisin sanoa, että koska Kokoomuksen ja Keskustan verkkolehdet ovat aika mallikkaasti toteutettua tavaraa, niin demareillakin soisi riman olevan suhteellisen korkealla.

Hurahdin.

The moth don't care when he sees the flame
he might get burned but he's in the game
and once he's in he can't go back, and
beat his wings 'til he burns them black
no the moth don't care when he sees the flame
no the moth don't care when he sees the flame

the moth don't care if the flame is real
cuz flame and moth got a sweetheart deal
and nothing fuels a good flirtation
like need and anger and desperation
no the moth don't care if the flame is real
no the moth don't care if the flame is real

So come on let's go ready or not
cuz there's a flame I know hotter than hot
and with a...
away

the moth don't care if the flame burns low
cuz moth believes in an afterglow
and flames are never douzed completely
all you really need is a love of heat
no, the moth don't care if the flame burns low
no, the moth don't care if the flame burns low

So come on let's go ready or not
cuz there's a flame I know hotter than hot
and with a...
away

Aimee Mann: The Moth

29.10.2002
Janne kirjoittaa designin käytettävyydestä, tai käytettävyyden puutteesta, ja auts - osuu hermoon. Erityisen kiitollinen olen Jannen toteamuksesta, jonka mukaan "käytettävyys ei ole mielipide, vaan raakaa tiedettä". Tietäisittepä vain kuinka monta kertaa käytettävyydestä leipäänsä repiviä pidetään mielipideautomaatteina... vähintään yhtä monta kertaa kuin vaaditaan tieteellisiä todisteita jokaiselle "mielipiteelle". Juu, puhdistan hampaankolot ja avaudun pidemmälti lähipäivinä.

Pieni tutkimus siitä, minkälainen layout on käyttäjille mieluisin: keskitetty, vasemmalle tasattu vai selainikkunan koon mukaan mukautuva. Yllättäen tutkimus väittää, että vaikka tulosten perusteella mukautuva layout on käyttäjien parissa suosituin, suunnittelijat kokevat sen vanhanaikaisena ja vain 18% sivuista suunnitellaan tällä periaatteella. Liukuhihnalta uutta tuotantoa katsellessani uskaltaisin sanoa, että tämä ei ainakaan Suomessa pidä paikkaansa.

Sudenpentukenraaliarvonimeni: M.A.R.J.U.T eli Maagisen Antelias Raakkuhyyppä ja Jatkuvasti Urhea Tähdistäennustaja. (Kobaïalle kiitos!)

28.10.2002
Amerikkalaista julistetaidetta menneiltä vuosilta: By the People, For the People: Posters from the WPA, 1936-1943.

Nielsenin uusi jorina sivustojen juhlakoristeluista on kyllä silkkaa nonsensea. Onko ukolta sanottavat loppuneet, ei kai? Päälle päätteeksi on vielä pistänyt kasaan 64-sivuisen raportin samasta aiheesta halpaan 38 dollarin hintaan. Joku roti!

Ja kaupan päälle: Jakob lotusasennossa! Taattua painajaista!

Web Content Accessibility Guidelines 2.0 on julkaistu - tosin työversiona vielä, mutta kuitenkin.

27.10.2002
Jos joku ei vielä ole huomannut, niin Zeldman on pistänyt sivujensa ulkoasun uusiksi. Pitäis kuulemma toimia kaikilla selaimilla. Hmm? Edellinen väritys oli lähempänä suosikkisävyjäni, mutta muuten kyllä pidän tästä uudesta tyylistä enemmän. Not that it matters.

Googlen tuotepäällikkö Marissa Mayer kertoo Googlen käyttäjäkokemuksen taustalla olevan vanhan pieni on kaunista -viisauden ja vertaa Googlea Swiss Army -veitseen: helppo ja yksinkertainen työkalu, jonka haluat pitää mukana kaikkialla. "Like when you see a knife with all 681 functions opened up, you're terrified. That's how other sites are - you're scared to use them. Google has that same level of complexity, but we have a simple and functional interface on it, like the Swiss Army knife closed."

Samaisen artikkelin mukaan Googlelle tehdään käytettävyystestejä 10 päivän välein. Ohhoh ja vau!

Islantilaisen Thorlakur Ludvikssonin eli Thorrin oivaltavia Design Is Not Art -sarjakuvastrippejä islanniksi ja englanniksi. Jotain uutta liimattavaa ovenpieliin niiden iänikuisten dilbertien lisäksi.

23.10.2002
Boxes and Arrowsin artikkelissa kritisoidaan amerikkalaisen valtionhallinnon sivustojen "käyttäjäkokemuksen poliittisuutta", mikä kontekstin huomioon ottaen pitääkin paikkansa. Täkäläisestä vinkkelistä katsottuna kirjoittajaa tuntuu närästävän se, että sivut ovat, eh, amerikkalaisia. Uutinen tosin oli se, että www-suunnittelijoiden kädet ovat rapakon takana niin sidotut kuin jutussa annetaan ymmärtää. Kieltämättä muistan, että joskus luulin olevani jollain kaupallisella sivustolla, vaikka tosiasiassa katselin jenkkiviraston saittia: bannereita, vilkkuvia kuvia, lööppejä. Huh.

Joskus tykkään suomalaisesta matalan profiilin viestintätavasta. Katsokaapa vaikka presidentin tai eduskunnan sivuja. Siellä ei otsikoilla mässäillä - jos kohta ei aina ajanmukaisuudella ja tyylilläkään. Sen sijaan suomalaisten ministeriöiden sivut edustavat suurimmalta osaltaan mielestäni verkkoviestintää parhaimmillaan: kaunista, selkeää, täynnä asiaa, ei mitään turhaa.

Jotkut uutiset vaan ovat hyvän mielen uutisia: Suosikkinäytelmän liput loppuivat parissa tunnissa. Kyse on siis Kvartetti-nimisestä näytelmästä, jota tähdittävät sellaiset lapsesta saakka ihailemani suuruudet kuin Ritva Valkama ja Pentti Siimes. Toivottavasti jaksamista riittää, kun katsomoon tunkee vielä 17000 katsojaa!

Peter Morville vastaa Don Normanin taannoiseen ihmettelyyn siitä, miksi maailmassa on yhä niin paljon käytettävyydeltään kehnoja kapistuksia, vaikka käytettävyyden ammattilaisia kyllä riittää (riesaksi asti?). Morville tuo esiin sen ikävän faktan, että käytettävyys ja bisnes eivät aina käy käsi kädessä päättävän tahon mielessä: "Some managers actively sustain their own ignorance of what works and what doesn't by burying usage stats and user research data."

Valitettavan totta, joskus. Mutta Morville muistaa mainita toisenkin puolen tästä työnkuvasta: joskus diplomatialla ja psykologisilla taidoilla pääsee paljon pidemmälle kuin leikkimällä poliisia. Kyllä minäkin unelmoin siitä hetkestä, jolloin käytettävyyden ammattilainen on saumaton, arvostettu ja tarpeellinen osa muuta tiimiä ja koko työyhteisöä siinä missä ohjelmoijat ja päällikötkin. Siihen saakka voi unohtaa julistamisen ja harjoitella pepsodent-hymyä, sillä siitä on pidemmän päälle paljon enemmän hyötyä.

W3C:n uusi (x)html-validaattori on testausvaiheessa.

21.10.2002
Nonni, tässä se nyt on, Suomen ensimmäisen virallisen Popstars-bändin ikioma sivusto - ladies and gentlemen: Gimmel.

20.10.2002
Aurinko ei ole edes noussut pakkasen kirpaisemana sunnuntaiaamuna, kun jo istun koneen ääressä (kaurapussi hartioilla, siis todellinen mummo) raportoimassa kognitiotieteellisesti erilaisten laadullisten tutkimusmenetelmien soveltuvuudesta käytettävyyden suunnitteluun IT-projekteissa... Pahempia ylikierroksia kuin aikanaan gradua kirjoittaessa. Pitäisköhän hankkia elämä?

Huomasin tässä samalla, että enemmänkin ekonomeistaan tutussa Uppsalan yliopistossa on aika laadukas informaatiotieteellinen tiedekunta ja monta kiinnostavaa tutkimushanketta meneillään. Olenkohan jo liian vanha ja valmistunut lähteäkseni opiskelijavaihtoon...

Sivuhuomio: Madonnan Die Another Day on muuten aika pätevä popbiisi. Videon nähtyäni aloin toivoa amerikan tähtitehtailta leffaa, jonka sankari olisi jamesbondmainen, mutta nainen. Siis ei mitään Charlien Enkelit -hömpsykkää, vaan fiksu, aikuinen nainen, joka hoitelisi hommat suvereenisti kotiin ja pistäisi siinä sivussa konnat pinoon. Dream on.

Muutaman kuuntelukerran jälkeen Foo Fightersin hypetetty uutukainen tarjoaa melkoisen annostuksen Dave Grohlin huutoa ja ripeitä rock-rypistyksiä, joista ainakin allekirjoittanut tykkää. Ei pelkoa uudistumisesta! Lisäksi on mukavaa, että eurooppalaisia faneja on erikseen muistettu levynkanteen präntätyllä henkilökohtaisella pin-koodilla, jolla saa imuroitua verkosta "erikoisherkkuja". Dvd-vajavaisuuteni takia levyn mukana tullut lisämatsku on valitettavasti jäänyt kokematta.

19.10.2002
Herkkua! Usability Views tarjoaa erinomaisen kattavan artikkelihakemiston käytettävyysaiheisista kirjoituksista, tällä hetkellä mukana jo melkein 1000 artikkelia. Erikseen listattuna uusimmat ja suosituimmat artikkelit sekä sivustot, jotka tarjoavat eniten aiheeseen liittyvää materiaalia; alahakemistoja voi lajitella aakkosittain ja ajankohdan mukaan sekä hakea käden kääänteessä kaikki ko. artikkeliin liittyvät viittaukset. Iso käsi ylläpitäjä Chris McEvoylle!

17.10.2002
Jatkona muutaman päivän takaiselle Nielsenin flash-kirjoitukselle: Macromedian oma Flash Usability -sivusto. Tarjolla vinkkejä käytettävyyden parantamiseen ja huomioimiseen, esimerkkejä, ohjeistoa...

Web-fonttien luettavuutta, lukunopeutta ja suosiota on tutkittu. Tutkimuksessa selvisi mm. että Arial, Courier ja Georgia ovat luettavimpia fontteja ja Verdana suosituin. Kirjoittajat pitävät Verdanaa parhaana valintana myös lukunopeuden ja luettavuuden kannalta.

(vinkit GUUUI:sta)

Petteri lähetti kertakaikkisen mahtavan linkkivinkin, olkaa hyvät: Käytettyjä Gammasäteitä - valikoituja sitaatteja Carl Barksin suomennetuista teoksista. Tänään ei Ankkalinnassa ole höyhenistä puutetta!

Musiikki on selkeästi kytköksissä vuodenaikoihin (ja ihmisiin, ja paikkoihin, you name it). Näin syksyn ja talven välimaastossa käsi hamuilee levyhyllystä Kentiä ja Kauko Röyhkää; levyjä, joita ei varsinaisesti tee mieli kuunnella kesähelteellä, mutta jotka sopivat routaisiin tunnelmiin ja pimeneviin iltoihin kuin nenä päähän. Kevään korvalla kolisee Björk, kesällä taas on puhallettava pölyt Keban vinyylistä ja laitettava soimaan Kesä Espalla. Festariaikaan sopii muutenkin kotimainen mekastus á la Kotiteollisuus ja Timo Rautiainen. Ja kyllä, sen verran perverssi olen, että joulun lähestyessä kasettisoittimessa rahisee se sama 70-lukuinen joululaulukasetti (feat. Fredi, Markku Aro, Irwin ym.), jota lapsenakin kuuntelin!

16.10.2002
Graafinen disaineri on nähnyt valon ja huomannut, että ihmisethän hakevat verkosta toisinaan muutakin kuin visuaalista viihdykettä. Onko nyt helvetin jäätymispiste lähellä? "But I am starting to realize that, ultimately, looks don't matter - that beauty is only screen deep." Lukekaa, valaistukaa.

Nokka kohti harmaata, kohti talvimaailmaa
Syöksypyörre ryöpyttää lunta
Tuntureiden keskeltä lennän järven jään päälle
Kunpa voisin laskeutua noin puhtaalle maalle

Sukellan taivaalle
Sukellan pilvien alle

Kauko Röyhkä: Sukellan taivaalle

15.10.2002
Päivän parhaat (ja ainoat) naurut Oliverin kylmyystaulukolle. Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää!

Pekkakin tästä jo mainitsi: pommi aiheutti ennätysluvut verkkomedioille. Tunnustan itsekin istuneeni nenä kiinni vuoroin tv:n, vuoroin tietokoneen ruudussa ja surullisenakin ihailleeni tiedonkulun nopeutta ja laatua. Toivottavasti joskus vielä jokin hyvä uutinen saa vastavaa aikaan.

Huomasin vasta nyt, että hesarinkin sivuilla oleva Tasku on uudistunut. Vaikuttaa pätevältä, on nopeampi, toimii myös Neiti Aikana eikä ärsytä yhtä paljon kuin se entinen. Hyvä!

Kyllä kuulkaa Nielsen kammiossa käy pölinä, kun takki kääntyy! Entinen flashin vihaaja hehkuttaa nyt Flash MX:n saavutettavuutta tukevia ominaisuuksia, eikä sillä ole varmasti mitään tekemistä sen kanssa, että sieltä päin saattaa tulla vähän juustoa Jakobinkin leivälle. No, ettei helvetti ihan jäätyisi, niin Nielsen listaa varmuudeksi jälleen kerran ne pahimmat flashin käytettävyysongelmat saavutettavuuden kannalta, ja nämä ovat kyllä ihan varteenotettavaa kamaa:

14.10.2002
Erilainen arki.

Aapo on saanut internetin tiedonhakustrategioita tutkivan gradunsa valmiiksi: Tiedonhakustrategiat www:ssä. Tutkimusongelmana oli selvittää, kuinka tehtävän tyyppi ja atk- ja internet-kokemus vaikuttavat tiedonhakustrategian valintaan; lisäksi tutkimuksessa pohditaan asiantuntijuuden syntyä tiedonhakukontekstissa. Hyvä Aapo!

Sivuston menestys on sisällöstä kiinni, sanoo Gerry McGovern ja huhuilee oikeakielisyyden ja kunnollisen sisällön perään. Uijui, lempiaiheeni! Liekö Gerrykin lukenut taannoisen Wertheimerin kieli(oppi) poskessa -artikkelin webin kehnosta kielenkäytöstä?

Nokkasiilillä on niin suloisia kuvia kissoista, että olen ollut aivan tohkeissani koko päivän!

13.10.2002
Kasa pukee sanoiksi omatkin tunteeni: yhtä aikaa on paljon sanottavaa, eikä sanoja sanoa sitä. Jokaisen nähdyn uutislähetyksen ja luetun jutun myötä tunne vahvistuu.

Pari juttua silti. Päällimmäisenä tuntuu olevan tunne siitä, ettei tälläista pitäisi voida tapahtua Suomessa. Ei niin. Mutta ehkä on aika ottaa pää pois pensaasta ja ymmärtää, ettei Suomi kaikesta turvallisuudestaan huolimatta ole todellisuuden ulottumattomissa ja että tämä oli vain ajan kysymys. Jos hetkellistä helpotusta tuokin tieto siitä, ettei kyseessä ollut terroriteko, vaan yksittäisen ihmisen ratkaisu, niin eikö se toisaalta ole vielä paljon pelottavampaa?

Ei varmaankaan tarvita suuria ennustajan lahjoja arvailemaan ensi viikon uutisotsikoita: eiköhän puheissa ja kirjoituksissa pyöri taas kerran internetista löytyvän tiedon sensuroimattomuus, mahdollisista mielenterveyden ongelmista kärsivän ihmisen hoitaminen - tai hoitamatta jättäminen ja kasvatukselliset kysymykset. Kenen on vastuu? Jossainhan on menty vikaan, jos 19-vuotias opiskelija saa päähänsä posauttaa pommin keskellä kauppakeskusta.

Aamun hesari esitteli rivien välissä viime aikoina puhuttanutta ilmiötä siitä, miten ns. normaaleista tai jopa paremmista perheistä olevat nuoret tekevät karmeita rikoksia; vielä muistetaan tapiolalaisnuorten surmatyöt ja Punavuoren huumehörhöilyt. Nytkin puhutaan epäillyn asuinpaikan "pientaloyhtiöstä" ja "talojen yhteisessä pihassa olleista kalliimman luokan autoista". Vahinko vain, että taas kerran havahdutaan liian myöhään siihen, ettei raha tuo onnea eikä todellakaan takaa tasapainoa, saati mielenrauhaa. Ja vielä suurempi vahinko, ettei maailma olekaan mustavalkoinen, etteivät hyvät välttämättä asu Espoon aidatuilla luksusalueilla ja pahat jossain Korson slummeissa.

12.10.2002
Tähän aamuun oli surullista herätä, teksti-tv kertoi jo seitsemän kuolleen eilisessä Myyrmannin ostoskeskuksen räjähdyksessä. Enää ei puhuta kaasupulloista, vaan rikoksesta. Lintukoto alkaa olla vain muisto.

Seuraan talven tulemista ikkunastani allapäin
istun siinä tuntikausia nailonkielinen sylissäin
sitten vedän verhot kiinni
taivaanranta harmaata tuhkaa

Puiston autonrengaskeinut yksin heiluvat tuulessa
liian kylmä leikkiä enää pelaamalla kiikkupalloa
minä olen unohtanut kuinka nauraa kaikelle tälle

Linnut lentävät ilmakehässä
näenkö näkyjä
on seinät ja ei ole seiniä

Ja viinimarjapensaat peittyvät hiljalleen tippuvaan lumeen
minä makaan lattialla koko päivän
aina välillä vaipuen uneen
rauhattomaan uneen

Jukka Kokkonen: 1982

11.10.2002
Päivän ehdottomasti oudoin linkkivinkki tulee Mikolta: Ladies Weapons. I mean really.

HCI Fun -projektissa pyritään demonstroimaan jokamiehelle kuinka tutkimuksesta on hyötyä informaatioteknologian käytettävyyden parantamisessa - ja siksi kansalle tarjotaan myös mahdollisuus osallistua verkon välityksellä. Kolmen tutkimuksen ensimmäisenä kohteena on avaruusaluksen käyttöliittymä, joka sai ainakin meikäläisen harmaat aivosolut koetukselle.

9.10.2002
WebABLE on mainio tietolähde saavutettavuudesta. Tietolähteen takana on samanniminen firma, joka ei pahemmin henkseleitään paukuttele: itse yrityksen tietoihin pääsee käsiksi vasta sukellettuaan jonnekin materiaalien syövereihin. Tietoinen valinta vai vahinko?

Muistittehan, että parhaillaan vietetään porkkanaviikkoa! Muutenkin ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, sillä sunnuntaina päättyy piinallisen pitkä odotus, kun West Wing palaa ruutuun. Sitähän voi juhlistaa sitten vaikka porkkanaa puremalla!

Näin leffateatterissa hauskan julisteen ja yllätyin: kyseessä onkin Helsingin seurakuntien Siunaus-tapahtuma. Kas vain.

Huumorin kukka:
How many usability consultants does it take to screw in a lightbulb?
Three. One to screw in the bulb, and two to explain to him how much easier it should have been.

What the user really wanted.

"Usability. User-centered Design. User Experience. User-this-n-that. What's the difference among these terms?" Digital Web Magazinen haastattelussa udellaan Peter Merholzilta ja Nathan Shedroffilta kaikki ne käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun (UCD) liittyvät kysymykset, joita et ole aikaisemmin kehdannut ääneen kysyä.

7.10.2002
Miksi joidenkin ovien avaaminen on yhä hankalaa ja tietokone käy hermoille? Don Norman kartoittaa syitä siihen, mikseivät käytettävyyden teoria ja käytäntö kohtaa tarpeista huolimatta. Sormea heristellään etenkin käytettävyyspoliiseille, jotka vain kritisoivat ja löytävät vikoja sen sijaan, että osaisivat suunnitella käytettäviä tuotteita ja sovelluksia. Masiinoihin pitäisi saada tunnetta mukaan!

Vaikka ensilukemalta ja -kuulemalta tunteiden ja tietokoneiden yhdistäminen tuntuukin umpiamerikkalaiselta naminamilta, niin Normanilla on toisaalta ihan pätevä pointti: sen sijaan että kone kohteliaasti tarjoilisi teetä ja sympatiaa ennen toiminnan aloittamista, on siihen ohjelmoiduilla "tunteilla" paikkansa itse toiminnan turvaamisessa. Siis jotain sinne päin että ruutu ei yhtäkkiä paukahdakaan varoittamatta siniseksi, vaan kone kertoo ensin, että nyt ei tunnu oikein hyvältä ja kohta jumittaa. Mjaa... ehkä kuitenkin investoisin itse ennemmin palamattomaan telkkariin.

UPA:n uutiskirjeessä käsitellään kognitiivisia prosesseja ja sitä, kuinka ihmisen kognitiiviset edellytykset tulisi ottaa huomioon käyttöliittymäsuunnittelussa. Hyvä käyttöliittymä koostuu monista pienistä ja hyviksi havaituista oivalluksista: sivuston yhdenmukaisuus, muistikuorman minimointi, yksinkertainen navigointi, tiedon spatiaalinen ryhmittely näistä parhaina esimerkkeinä.

6.10.2002
Äiti! Paitsi että Viikatteen kotisivut ovat uudistuneet, on samoin käynyt myös Kotiteollisuudelle. Kotimoponi itkee, kun sivuja saa skrollata joka suuntaan, ja alas päästäkseen jopa kahdesta palkista vuorotellen. Ei ennää, sattuu nennään!

5.10.2002
MoonTV:n haastattelun ja uusiokeikkojen innoittamana kaivelin pitkästä aikaa hyllystä esiin Xysma-levyt ja todentotta - eipä Harto puhunut läpiä päähänsä xysmalaisia jututtaessaan. Bändi tosiaankin teki nyt tapetilla olevat jutut jo vuosia sitten, tyylillä ja taidolla.

Sattumalta verkosta hyppäsi silmille muutaman vuoden takainen Xysma-basisti Taivaisen Kallen haastattelu, jossa vastauksena kysymykseen Xysman mahdollisesta paluusta lavoille on "varmasti sitten kun on kiharat takatukat ja ollaan pelattu kymmenen vuotta lapsiemme kanssa jalkapalloa". Eipä se sitten tainnut ihan niin mennä, vai mitä? :-)

4.10.2002
Yksi Suomen ainoista verkko-oppimisen foorumeista, eOppi.net on uudistunut. Etusivulla mainostetaan meneillään olevaa käyttäjien mielipiteiden kartoitusta, mutta siihen osallistuminen vaatii ripeän poistumisliikkeen sivustolta takavasemmalle. Hmm.

Uudessa Mediumissa käsitellään elämysteollisuutta. Juu, minäkin kysyin ensin itseltäni että mistähän mahtaa olla kyse... Mediumi ojentaa auttavan käden ja tarjoaa käsitteelle määrittelyä varsin laajalla otoksella. Mutta mitenkähän itse Mediumista saisi vähän selkeämmän?

Meigä legohahmona, huomatkaa järeät aseet... Kiitokset vinkistä Kobaïalle!

Marjut goes lego

2.10.2002
Käytettävyysrintamalla kertaillaan itsestäänselvyyksiä, kun Jared M. Spool kertoo järjen käyttämisen olevan sallittua myös käytettävyyssääntöjen soveltamisessa. Ei kai kukaan oikeasti esim. tulkitse Nielseniä kuin piru raamattua? Tässä kohdassa pitäisi varmaankin peräänkuuluttaa paitsi järjen käyttöä, myöskin käytettävyyden suunnittelijan soveltuvaa osaamista. Oman kokemukseni mukaan jonkinasteinen käyttäytymistieteellinen tausta on miltei välttämättömyys, että pystyy ymmärtämään syy-seuraussuhteet ja tietyt lainalaisuudet niin, etteivät ne jää pelkäksi sanahelinäksi. Spool kehottaa suunnittelijoita mieluummin luomaan omia sääntöjä kuin käyttämään kontekstiin sopimattomia - ja tässä jos missä tarvitaan osaamista.

GUUUI:n artikkelissa puolestaan ollaan herkissä tunnelmissa ja kaihotaan sisällöntuotantoon "romanttista järkevyyttä". Huh, ekana tuli mieleen, että nyt ollaan laskeutumassa Duran Duran -aikakaudelle myös informaationtäyteisessä internetissä... Käytännössä kuitenkin kirjoittaja kaipaa datamassoille vaihtoehtoisia esitystapoja periaatteella "yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa". Inforomantiikka ja web shui, mitä mahtaa tulla seuraavaksi?

Blondit ovat kuolemassa sukupuuttoon. Kääk! Valeblondien syytä kaikki!

1.10.2002
Paratiisi on Suomen soitetuin laulu. Lokakuun alettua ajatuskin Baddingin ikivihreästä ja -ihanasta kesän ja rakkauden ylistyksestä tuntuu melkoisen sykähdyttävältä. Eipä tule heti mieleen toista laulua, joka saisi samalla tavalla ajatukset karkaamaan kesäisiin öihin niin, että melkein voi tuntea kasteen varpaiden alla.

jos kauneus on kuitenkin olemassa,
ihan tavallista, käsinkosketeltavaa
on katsottava tarkkaan ja kumarruttava,
sillä kauneus on pientä ja matalaa
syksyllä sateessa surkeena oliona,
löysin maasta omenan
se oli tavallinen omena loistavaa
mä vein sen kotiin ja söin sen heti
että syödä omenan voi olla niin juhlavaa
on taas lokakuu

on taas lokakuu ja mun täytyy päästä sun luo joka ilta


ylös

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Independents Day  The Web Standards Project, fighting for standards.
Site Meter