kynttilä Matkalla

Toisaalla
Blogit.fi
BlogiWiki
Digitoday
HS Tuoreet
OK/Cancel
Pinserin blogilista
Radio Helsinki
User Friendly
Zeldman

Korvanamut
Kotiteollisuus: Minä olen
Hanna Pakarinen: [mikä tahansa]
Paleface: Colgate Soulmate

Pölyttyy (t)yöpöydällä
Anna Gavalda: Viiniä keittiössä
Pirkko Saisio: Punainen erokirja
Anja Snellman: Lyhytsiipiset

Höyryää kupissa
Piparitee
Suklaa-vadelmakahvi
Vaalea glögi


Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!

© marjut (at) iki.fi

Member of The Notepad Association

Designing With Web Standards

Blogtree

Geourl

www.blogwise.com

Lisää minut päivän pamaukseesi

 

29.12.2003
No man is an island
Testin mukaan selviytyisin yksin autiolla saarella 31 päivää:

Ohhoh, mikä tapaus. Olet sopivasti elastinen Robinson! Terrierin sinnikkyytesi ja nokkela neuvokkuutesi ovat juuri niitä ominaisuuksia, joilla pärjäisit kisassa kuin eskimo ainakin. Kavereidesi top ten -listoillakin olet hyvää keskitasoa herkkävaistoisuutesi, erinomaisen tilannetajusi ja kaikin puolin käsittämättömien sosiaalisten taitojesi vuoksi. Niin kuin ystäväpiiristäsi voi päätellä, tulet toimeen ihan kreisienkin tyyppien kanssa. Sanalla sanoen olet erikoinen kaveri! Olet kätevä käsistäsi ja pystyt helposti nikkaroimaan mitä tahansa. Jo lapsena olit seikkailunhaluinen ja rakentelit päivät pääksytysten majoja ja sekunnissa uppoavia lauttoja. Gastronomisena kosmonauttina olet valmis syömään matoja, käärmeitä, apinoita tai vaikka heinää. Nukut jopa ilman unilelua ja vatsasi toimii kuin junan vessa. Sirkeänä energiapakkauksena olet tottunut olemaan peikkolookissa ja pitämään samoja vaatteita monta päivää, joten monimuotoiselle hygieniakäsityksellesi on käyttöä. Hiostava aurinko ja kuuma hiekka saavat mielikuvituksesi laukkaamaan - hiki haisee hyvältä! Alkoholi ja tupakka maistuvat sinulle vain jos joku tarjoaa, joten niistä luopuminen ei ole sinulle ongelma. Seksin puute vaivaisi sinua aamuisin, mutta poikkeuksellisen notkeana kaverina keksisit mielikuvituksellisia tapoja purkaa paineita. Pärjäisit autiolla saarella kuin Kimi ratissa, joten ota yhteys lähimpään luxusmatkatoimistoon.

No enpä usko! Muutama päivä pahvilaatikoiden keskellä, kaikki omaisuus periaatteessa käden ulottuvilla on jo viedä tajun. [via Lapama.to]

28.12.2003
Pelle Hermannin perillinen

krusty the clown
Krusty The Clown - you are an entertainer and a hero of many children.

Which simpsons character are you? brought to you by Quizilla

Aivan loistava esimerkki siitä, kuinka väärässä voikaan testi olla! Viihdyttäjä! Lasten ystävä! Pahimmissa painajaisissa, arvatenkin...

Liika tieto voi sekoittaa sun pään
Jukka Poika ja Kompostikopla rallattaa parhaillaan TV1:llä, ja vaikken ko. musiikkilajin suurin ystävä olekaan, niin jostain syystä tällaiset hilpeät reggaerytmit tekevät höpöä muuttolaatikoiden kurimuksessa kamppailevalle ihmiselle. Kotipoika Petteri lähti kadulle!

Verkottuneet artistit
Aamun hesarin kulttuurisivuilla on mielenkiintoinen artikkeli (maks.) kotimaisten artistien kotisivuista ja niiden puuttumisesta/puutteista: "Suomalaiset musiikintekijät eivät ole ottaneet internetiä kunnolla haltuunsa." Totta! Useamminkin kuin kerran olen kiroillut sivujen puutetta, päivittämättömyyttä, vaikeaa löydettävyyttä ja kehnoa sisältöä etsiessäni taustatietoja jostain nousevasta kyvystä - tai miksei vaikka kirkkaasta tähdestäkin. Jutusta käy ilmi, että esim. sellaisilta artisteilta kuin Ismo Alanko, Samuli Edelmann, Tuomari Nurmio ja J. Karjalainen puuttuvat sivut kokonaan. Halloo! Mutta artikkelin mukaan yhtä lailla huonoa mainosta on se, jos sivut ovat samantyyliset kuin vaikkapa Kauko Röyhkällä, joka ei kyllä ole ollenkaan sieltä huonoimmasta päästä. Propsit sen sijaan Anssi Kelalle, jonka musiikillisista ansioista mieluummin vaikenen, mutta jonka käyntikortti verkossa on varsin kiitettävä.

Ja kun kehumaan rupesin, niin kehun vielä vähän lisää: ainakin Kotiteollisuus, Mokoma, CMX ja YUP ovat hoksanneet mainiosti mikä merkitys on vuorovaikutuksella verkossa. Uutta sisältöä viikottain ja aktiivista vuoropuhelua fanien kanssa. Hyvä!

27.12.2003
Asian ytimessä
Tämän viikon OK/Cancel osuu taas naulan kantaan ottaessaan tarkastelun alle käytettävyysammattilaisten toimenkuvan hankalan ymmärrettävyyden - joulunpyhinä on taas ollut hyvää aikaa harjoitella selkokielistä selostusta siitä, mitä sitä oikein leipänsä eteen tekeekään. Mutta sama ongelma lienee edessä aika monilla informaatiotyöläisillä silloin, kun yleisön kokemukset tietokoneista ovat olemattomia tai vähäisiä: kuulijan kannalta on aivan yhtä hepreaa asentaako koneeseen ohjelmia vai suunnitteleeko niistä helpommin käytettäviä. No, kunhan eivät mikrotueksi luule, sillä siihen ei riitä meikäläisellä kapasiteettia.

Sekalaiset
Tänään tälle tiedolle on käyttöä: The Non-Expert kertoo kuinka lumiukon saa säilymään sulamatta. Lahdessa sataa vettä ja on tappavan liukasta.

Widgetopia on kokoelma kaikenlaisia internetissä vastaantulleita kilkkeitä ja käyttöliittymäelementtejä. Hyvää vertailupohjaa sille kuinka monella eri tavalla asioita voikaan ilmaista.

^

26.12.2003
Parhautta
Joulussa on monta hyvää asiaa, mutta viime vuosina parasta on ehdottomasti ollut muutaman päivän pakollinen nettilakko, jonka seurauksena kirjojen lukeminen kasvaa eksponentiaalisesti. Villasukat jalassa, sohvannurkassa, lahjakirja kädessä - se on joulu. Tänä vuonna pukki toi kirjoja neljä, joista kaksi ja puoli on jo luettu. Silkkaa ylellisyyttä!

Vanhemmiten muuten ne pehmeätkin paketit ovat tervetulleita. Elämässä ei nimittäin voi koskaan olla liikaa villasukkia ja lapasia.

Tapsan tahdit
Joulurauha on vaihtunut pahvilaatikkobakkanaaleihin. Kyllä tämä tästä.

23.12.2003
Blogirintama hiljenee jouluun
Mukavaa huomata aatonaattoaamun tunnelmien olevan sopuisasti jouluiset vähän joka puolella, vaikka Nealla onkin ongelmia joulusapuskojen kanssa, Veeran vieraat juuttuivat jonnekin välille Helsinki-Karjala ja Jannekin ahdistuu (tm) joulusta ilmeisesti vanhasta tottumuksesta. Khiloulle terveisiä: minäkin kaipaisin sitä haudutettua punakaalia, mutta ei sitä meillä kukaan osaa laittaa eivätkä muut taitaisi syödäkään. Mutta kunhan on kalaa ja laatikoita (perunainen poislukien), ja jälkiruuaksi luumukeittoa mummon reseptin mukaan, niin minä olen ihan tyytyväinen ja hiljaa. Piparitkin tuli syötyä taikinana.

Toverit, viettäkää terve joulu!

Lisäys: ellei joulunpyhinä tunnu olevan mitään mielekkäämpää lukemista, niin kuin vaikka vanhoja Kotiliesiä tai Hevoshullun vuosikerta, niin vuoden lopun kunniaksi Nielsen listaa totuttuun tapaan kuluneen vuoden 10 karmaisevinta web-mokaa. Älkää nähkö painajaisia!

21.12.2003
Jotkut päivät lentää selällään
Joskus tuntuu siltä, että parissa päivässä tapahtuu enemmän kuin kuluvana vuonna yhteensä. Tämänkin viikonlopun jälkeen olen yhtä kokemusta ja kummilasta rikkaampi. No, jos hässäkästä jokin kärsii, niin blogi ja kukkaro. Tulevina päivinä voi olla hiljaisempaa. Raivaan, pakkaan, vietän joulua, suhaan ympäri Suomea, muutan.

Ja koska huomenna on viimeinen työpäivä, viskaan kehiin tänään hymyilyttäneen Powerpoint haikun:

Powerpoint is bad
It hurts my elegant words
I just want to speak

18.12.2003
Lähdöt ja paluut
Tänään on käännetty sivua. Vuodenvaihteessa takaisin Helsinkiin. Ja sitä ennen pitäisi vielä rauhoittua joulun viettoon - tänä vuonna tosin lyhyemmällä kaavalla, muuttolaatikoiden keskellä. Katsokaa, tältä näyttää tyhjä takki.

^

17.12.2003
No höh
HS: Ylen musiikkilähetysten internet-jakelu lakkaa: "Osa Yleisradion radiokanavista lakkaa kuulumasta kanavien internet-sivuilta. Vuoden alussa eivät enää kuulu YLEX, YLEQ ja YLE Radio Extrem. Syynä on se, että Yleisradio ja tekijänoikeusjärjestö Gramex eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen uudesta korvausjärjestelmästä." Pahus. Kuuluvuusalueen ulkopuolella olevana on ollut ihan mukavaa vaihtelua YleXin höpinälle kuunnella YleQ:takin. Mutta vaikka kohta itse taas pystynkin virittämään radioni em. kanavien taajuudelle, olisi silti ollut ihan mukavaa pystyä kuuntelemaan kanavia myös verkosta.

Ilahtumisia
Olen ruoskinut niin paljon työmaaruokaloita ja muita ruokavammaisia ymmärtämättömiä tahoja, että nyt on erikseen annettava kiitosta. Olkoonkin, että taannoin sain epähuomiossa maailman pahinta lanttulaatikkoa, niin tänään ruokalamme pääkokki, tuo ihana nainen, ehätti kertomaan, että tänään tarjolla olevasta joulupuurosta tehdään myös erillinen kookosmaitoinen versio, josta myös minä pääsen nauttimaan. Joulupuuroa! Kyllä kuulkaa tulee melkein kyynel silmänurkkaan, sillä se on semmoinen kielletty herkku, jota en ole saanut moneen vuoteen. Mantelia en edes tohdi toivoa.

Jatkoa: Lisää puhetta puurosta. Muistin taas höyryävän puurolautasen ääressä muita ruokailijoita syrjäsilmällä vilkuillessa, että puuronsyöjissä on omat koulukuntansa niin kuin vaikkapa laskiaispullien tai hernekeitonkin kohdalla. Mutta siinä missä minulle on suhteellisen sama onko laskiaispullassani mantelimassaa vai hilloa tai hernekeitossa sinappia, niin puuron on oltava ehdottomasti plain. Ei kanelia, sokeria, mehukeittoja, luumusoppaa, eikä ylipäätänsä mitään höysteitä. Vain pelkkä ihana, pitkään uunissa hautunut maidon ja riisin maku. Ahh...

16.12.2003
Käytettävyyspähkinä
Sampo on viime aikoina mainostanut aika isosti pankkikorttiensa uusia kuoseja. Voisi melkein luulla, että pankki haluaa asiakkaidensa niitä tilaavan. Jos käsissäsi on ylimääräistä aikaa, niin käväisepä Sammon sivuilla kokeilemassa kuinka helposti tilauksen voikaan tehdä...

Palvelukseen halutaan
On joitakin hommia, jotka kaikesta huolimatta ovat jääneet opettelematta tai ovat hankalia, ja jotka mielelläni antaisin jonkun muun hoidettavaksi. Aina ei kavereitakaan viitsisi vaivata. Jos siis joku perustaisi sellaisen kotitimpuripalvelun, josta saisi lyhyllä varoitusajalla tilattua pätevän tyypin vaikkapa asentamaan lamput kattoon, pyykkikoneen paikalleen ja kokoamaan kirjahyllyt kasaan, niin takaan että menestys olisi taattu. Tai ehkä sellainen jossain jo onkin, mutta minä en vain siitä tiedä. Käsi ylös!

Kasvissyöjän joulu
Prahablogin Manu on bongannut paikalliselta lihatiskiltä sellaisen joulukinkun, että herkempi saattaa juhlistaa joulua tästä eteenpäin pelkällä lanttulaatikolla. Nöfnöf siellä, nöfnöf täällä!

15.12.2003
Kirje Korvatunturilta
Digitodayssa on aika hauska kirje Korvatunturilta.

^

14.12.2003
Kaikissa meissä asuu pieni kyylä?
No, minussa ainakin 35% verran. Entä sinussa?

Älkää kysykö miksi

elämä on niin kuin sirkus Sariola
kun luulee asettuvansa niin erehtyy
vapaus merkitsee laivaa ilman ankkuria
kättä joka tähtiin ylettyy
joillekin on luotu kauniit kasvonpiirteet
joillekin taas kyky nauttia
joillakin on pieni koti minne mennä
mulla on vaan tie jota kulkea

minä lähden sinne, missä nauraa saa
nimeni on Dingo, se saa kulkemaan
katson taakse vielä, pahaan kaupunkiin
joku huutaa Dingo, painu helvettiin!

elämä vie minua kuin kulkukoiraa
koiraa jonka isäntä kuollut on
silti sydän täynnänsä on uutta voimaa
on kaulapantaani merkitty "koditon"
on taivas aattona juhlissani
ja rakkurit mua turhaan pyydystää
on yksi ruoskan jälki kasvoissani
toista kuka vain voi yrittää

minä lähden sinne, missä nauraa saa
nimeni on Dingo, se saa kulkemaan
katson taakse vielä, pahaan kaupunkiin
joku huutaa Dingo, painu helvettiin!

(Dingo: Nimeni on Dingo)

Visiot ja käsitykset
Boxes and Arrows käsittelee tällä viikolla kahta mm. web-suunnittelulle ja sen menestymiselle olennaista tekijää: yhteisen vision tärkeyttä ja käsitteellisiä ristiriitoja. Ellei yhteistä säveltä työryhmän sisällä (tai asiakkaiden kanssa!) löydy, on taatusti turhauttavaa tai jopa mahdotonta viedä projektia kunnialla maaliin. Artikkeleissa on paljon käytännönläheisiä esimerkkejä niin yhteisen vision kuin käsitteistönkin aikaansaamiseksi, mutta kaiken taustalla lienee kuitenkin ennakkoasetelma, jossa yhteisiin malleihin nimenomaan halutaan pyrkiä. Vaan entä jos osalliset ovat kukin jumiutuneet omiin poteroihinsa ja töitä kuitenkin pitäisi tehdä? Kutsutaanko silloin konsultti hätiin?

13.12.2003
Joulua joka tuutista
Kaunista Lucian päivää, kanssabloggaajat! Pitäisi varmaan perustaa tänäkin vuonna oma linkkilista jouluisille vierailupaikoille, mutta ei ihan vielä. Kerrottakoon sen sijaan, että nykyisin tv-ruuduissakin viihtyvä Etelä-Suomen Kerrostalokyttääjät ry. tarjoilee näin joulun aikaan sopivasti joulukyttäämisen oppaan sekä tietenkin joulustressivinkkejä. Hyvähän tässä on virnistellä, kun lahjat on ostettu, kortit postissa ja piparit vain paistoa vailla. Hehheh.

12.12.2003
Käytettävämpää rapakon takana
Osuma-verkkolehdessä kerrotaan, että Yhdysvaltojen markkinoilla on panostettava käytettävyyteen: "Suomalaiset eivät usein selvitä riittävän tarkasti, millaiset ohjelmiston käytettävyysvaatimukset Yhdysvaltojen markkinoilla ovat tai millaisia ominaisuuksia asiakkaat tuotteelta toivovat. Suomalaiset insinöörivetoiset yritykset panostavat laadukkaaseen teknologiaan, kun taas amerikkalaiset keskittyvät yksinkertaisen käyttöliittymän suunnitteluun ja ohjelmistojen yhteensopivuuteen." Väittäisin myös, että tämä näkyy Jenkkilässä paitsi käytettävyyden ammattilaisten suurempana volyyminä, myös huomattavasti kotimaatamme suurempana arvostuksena. Mutta kyllä meilläkin ollaan parempaan suuntaan menossa.

^

11.12.2003
Politiikkaa rautalangasta
Eduskunta julkisti hiljattain nuorille suunnatun Edusnet-verkkopalvelun, joka on verkkotietopankki eduskunnan toiminnasta, parlamentarismista ja politiikasta. Jos kertaus tuntuu olevan paikallaan, niin kyllä näitä sivuja sopii vanhemmankin katsella.

Joulua pataan
Visa on jouluenkelinä aloittanut Joulupata-keräyksen - tätä kirjoittaessa Bloggaajien potti on jo listalla parinkympin paremmalla puolella. Kaikki mukaan!

10.12.2003
Testaa joulu!
Soneran hömppäellit tarjoavat vinon pinon jouluisia testejä eri aiheista, kukin tehköön sen minkä jaksaa... Ensimmäisen kattauksen osalta voin kertoa, että olen 100 pisteen arvoinen joulun viettäjä: "Hyvä, olet tasapainoinen joulun viettäjä! Ymmärrät, että jouluisen tunnelman eteen tulee nähdä hieman vaivaa, mutta et uhraa asialle kaikkea aikaasi ja voimavarojasi. Sinun joulusi syntyy siistin kodin koristelusta, kohtuullisesta määrästä lahjoja ja jouluruokaa sekä joulutraditioista. Et ota näistä kuitenkaan paineita, vaan teet joulun omalla tyylilläsi ja omien voimiesi ja mahdollisuuksiesi mukaan. Sinun seurassasi on leppoisaa ja rentouttavaa viettää joulua, sillä ymmärrät, ettei joulussa ole tärkeintä täyspäiväisenä emäntänä häärääminen, vaan hauska yhdessäolo läheisten kanssa. Ja rennosta asenteestasi huolimatta osaat kuitenkin kunnioittaa joulua: et ala marista tai riidellä ääneen, vaikka kaikki ei tänä jouluna sujuisikaan aivan sinun suunnitelmiesi mukaisesti."

Nähtäväksi vielä jää ainakin osaanko virittäytyä joulutunnelmaan, tunnenko joululaulut, kärsinkö joulustressistä ja tunnenko uuden vuoden taikoja. Joululahjaksi saan "jotain kivaa ja ehkä jouluistakin kotiin ja lisäksi pientä luksusta, kuten suklaata, vaahtokylpyainetta tai suosikkiartistini levyn juuri minulle"... Painoinko juuri torkkunäppäintä?

^

9.12.2003
Matalalentoa ja verkkopalveluita
Männävuosina mainostettiin Wash&Go-shampoota niille, joilla on niin jumalaton kiire, ettei ehdi erikseen lotrata shampoiden ja hoitoaineiden kanssa. No, kuontaloa ehtii kyllä pestä, mutta hankalampaa onkin yhtäkkiä kuvitella minkälaista elämä olisi jos hommia ei pystyisi hoitamaan verkon välityksellä. Mahtavan pitkä aasinsilta, mutta päämäärä on sama: ajan säästäminen, arjen helpottaminen. Ja se trendi tuntuu vain lisääntyvän. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on selvinnyt mm. että tamperelaiset haluavat kaupungin kehittävän verkkopalveluitaan jopa enemmän kuin perinteisiä palveluita. Tämä on linjassa yleisen eurooppalaisen kehityksen kanssa, sillä 80% käyttäjistä pitää julkisten verkkopalveluiden laatua hyvänä ja toivoo niitä lisää. Niin toivon minäkin.

6.12.2003
Disney-pahis
Ylen Verkkoyhteys käsittelee tällä viikolla mm. nettitestejä. Ja sieltäpä löytyi oiva testi: Which Disney Villain Are You? Ja minä, sen kummempia selittelemättä: You are most like Gaston from Beauty and the Beast.

Karu totuus
Huh huh, tämän viikon strippi OK/Cancel-sarjakuvasta osuu kipeästi sieluun ja tuo kosolti muistoja mieleen. Sarjakuvaan liittyvässä kirjoituksessa aihetta käsitellään vielä lisää. Kuinka laitat hintalapun tuotteen tai verkkopalvelun käytettävyydelle? Ellei sitä mainita erikseen, tarkoittaako se samalla sitä, että käytettävyyttä ei oteta suunnittelussa ollenkaan huomioon? Ja onko onnekkaampaa olla osana tiimiä taistelemassa oman osa-alueen laajuudesta vai vastata yksin kaikesta?

Sinivalkoista
Kirkasta itsenäisyyspäivää! Tänään on odotettavissa jälleen kerran vuoden tv-viihteen kohokohta, kun kansa kokoontuu vastaanottimien ääreen tuijottamaan linnan juhlia. Verkossa on extraherkkua: siellä voi mm. äänestää illan näyttävimmästä puvusta ja Tarja Halosen juhlapuvuista. O-jee!

^

5.12.2003
Outo valoilmiö
Taivaanrannassa näkyy jotain outoa. Valoa. Valoa se on. Aurinko! Talvi! Pakkasta! Toppahousut here I come!

Valo määrää mielialaa: "Koska ihmisten kokemusperäinen mielialan vaihteluiden vuosikäyrä ja mittauksiin perustuva valomäärän käyrä ovat lähes yhteneväiset, olisi yleinen mieliala kenties ennustettavissa säätilan tapaan ottamalla huomioon pitkäaikaisen pimeyden, sateiden ja kirkkaiden säiden kertymävaikutus."

Rock Tetris
Kyllästynyt tavalliseen tetrikseen? Kokeile Rock Tetristä.

Lahjoja lahjattomille
Joulun alla sopii testata minkälainen lahjanostajatyyppi olet: What's on Your Holiday Hit List?

Hobby Horse laukkaa ratsu reima

Well, OK, even if you're not shopping for an actual hobbyist, you're probably looking for a gift for someone who just loves to play. Whether you're shopping for an actual kid or just a kid at heart, no holiday's complete without one thing — toys! And oh, how toys have changed.

From educational, to electronic, from crafty to cuddly and everything in between, no one can say, "No" to having fun. The classic board games you grew up with, the latest model planes, trains, and automobiles — they foster imagination in just about everyone. So go ahead and get that indoor hoop for the office, the walkie-talking wrist watches for your home, or that gorgeous handcrafted rocking horse. The hobby horses in your holiday corral will love you all the more for it.

Jaha, taisi tulla salat julki, sillä viime aikoina olen kieltämättä nauttinut suuresti lelujen ostamisesta lähipiirin jälkikasvulle. Jostain syystä muuten vähän isommatkin lapset ovat taas alkaneet kelpuuttaa leluja ja hilavitkuttimia pukinkonttiin. Minähän tietenkin toivon vain villasukkia ja kanelikahvia.

4.12.2003
(Esi)merkilliset esimiehet
Uudessa Suomen Kuvalehdessä on paljon puhetta johtajuudesta. Verkkoversiokin tarjoilee pari lyhennelmää, joissa puhutaan mm. siitä, kuinka talous on in ja pehmeät arvot out ja kuinka johtajuus on taitolaji. Oma virallinen työurani on hikisesti päässyt esikouluun, mutta jo tässä ajassa olen ollut aistivinani muutoksen johtajissa - ei se sitten ollutkaan pelkkää kuvittelua.

Tekohengitystä
Zeldmanin kautta bongattua: AOL may release a Netscape branded IE launcher. Turhaan ei alaotsikkona ole Stop toying with the corpse: "The message is simple: AOL if you're serious about Netscape.com's future, if you have any respect to all the users currently loading the netscape.com home page on a daily basis and helping with your online revenue, you could resurrect the Netscape branded browser releases, gluing its few small additions to the the work of the now-independent Mozilla Foundation. Otherwise, if you want to continue annoying the remaining faithful users, let the Netscape brand name that you have killed rest in peace, instead of toying with the corpse."

^

3.12.2003
Yksin on parempi kuin huonon kaverin kanssa
Aamulehdessä on sympaattinen juttu ikäneidoista otsikolla Naimattomuus on oma valinta (r). Kirjoitus perustuu Tampereen yliopistossa tehtyyn graduun, jossa tutkittiin 90 vuotta täyttäneiden naimattomien naisten ajatuksia naimattomuudestaan ja yksin elämisestä vanhuudessa. Ehkä hiukan yllättäenkin useimmat naimattomat naiset pitävät yksin elämistä myönteisenä, vain jotkut kielteisenä: "Iäkkäät neidit painottavat haastattelussa, että naimattomuus on heidän oma valintansa, he eivät ole 'jääneet vanhoiksipiioiksi'. Itsenäisyys on heille tärkeää, voi tehdä mitä haluaa milloin haluaa."

Niin paljon blogeja, niin vähän aikaa
Aamukahvin kanssa selatut uudet blogit pursuilevat taas aiheistoa, johon on suuri vaara jäädä koukkuun. Edellisellä kierroksella ilahduin Prahablogista; tällä kerralla olisi tarjolla ainakin Joulublogi ja jääkiekkoa. Aika näyttää kuinka pitkäikäisiksi ystäviksi nämä jäävät, pamausta on ollut pakko karsia jo muutenkin.

Ja pilkunviilaaja minussa on vahvasti sitä mieltä, että koska blogit ovat vahvasti kirjoitustaitoon nojaava väline, olisi kyllä syytä olla siellä äidinkielen tunnilla hereillä.

2.12.2003
Kaikenkarvaiset viisumme
HS: Euroviisukarsinnoissa paljon uusia esittäjänimiä. Suomen euroviisukarsijat on siis nimetty, ja toden totta, joukossa ei ole tuttuja nimiä kuin muutama, ne kyllä sitten tuttuakin tutumpia. Saapa nähdä kuinka käy Jonnan ilman Nylon Beatia, kuinka Arja Koriseva kajahtaa englanniksi ja täyttyykö Sillanpään viisuvoittohaave. Mutta miksi helvetissä meitä raskautetaan Geir Rönningillä, joka on kaiken aikuisrockissa asuvan pahan alku ja juuri? Kevyet mullat! Ylen euroviisusivuilla voi ihmetellä lisää.

Internetiä kaikille?
Tampereen teknillisen yliopiston Digitaalisen median instituutissa on tutkittu internetin kotikäyttöä vieroksuvien ihmisten suhtautumista internetiin ja millaisia kokemuksia heillä on internetin käytöstä. Tutkimuksen perusteella merkittävä osa väestöstä on kokonaan tietoyhteiskuntakehityksen ulkopuolella: 13%:lla ei ole internetin käyttötaitoja, ei halua niitä hankkia, eikä kiinnostusta tai tarvetta verkon käyttöön ole. Tulosten valossa ei ole todennäköistä, että internetin käyttämättömyysluvut olennaisesti muuttuisivat lähitulevaisuudessa ilman erityistoimenpiteitä. Toisaalta kuitenkin on huomattava, että kun taidot on kerran hankittu ja aloittamiskynnys ylitetty, verkon käytöstä tulee luonteva osa arkea.

Tutkimustiivistelmä: Internetin käyttö tietoyhteiskunnan reuna-alueilla.

^

1.12.2003
Blogit ja klogit
Kaikkihan me jo tiedämme mikä blogi on, mutta mikä ihme on k-logi eli klogi? Minulle käsite oli uusi, joten siitä piti etsiä lisää tietoa, etteivät termit loppuisi maailmasta kesken. K-log, "knowledge management log", laajentaa henkilökohtaisen blogin konseptin työelämään ja miksei tiedemaailmaankin. Käsitteen takana on John Robb, joka määrittelee k-logeja näin:

"Within a corporate context, K-Logs make it possible for any employee to add knowledge to an Intranet. It's easy enough to use (start-up in less than five minutes) that it overcomes resistance. Further, K-Logs provide people that use them two immediate benefits: 1) it is a highly visible way to enhance personal brand and 2) it is a great organizing tool that you can share with co-workers (it organizes your most important information over time). There is no other better way to get employee knowledge off the desktop and out of their heads and onto an Intranet where it can be archived, browsed, and searched.

Further, K-Log features like subscriptions let you as an employee keep up with what is going on by automating the process of collecting information. It creates a knowledge network within a company, all based on easy to understand Web standards. K-Logs break down the data silos on the desktop, particularly the notorious e-mail inbox and the directories of files people store all over their desktops. By publishing those e-mails and documents to the Intranet, everyone can get access to that information."

(WriteTheWeb: What is a k-log?)

No, ei nyt mikään maailman tuorein idea enää tässä bloggauselinkaaren vaiheessa, mutta ilman muuta k-logeille olisi tarvetta varmasti useammassakin työpaikassa, akateemisesta maailmasta nyt puhumattakaan. Saataisiin se hiljainen tieto ja asiantuntijuuskin toivottavasti paremmin jakoon. Ehkä tiedon jakamisen kynnyskin olisi matalampi, kun väline olisi tavallista sähköpostia persoonattomampi. Epäilemättä aihetta on jo kehitelty eteenpäin, esimerkkejäkin tiedän, mutta tulipahan nyt sitten vielä välineelle oikea nimi. Vaan sopiiko se suomalaisen suuhun?

Ensimmäisenä
On muutamia joululauluja, joista en saa tarpeekseni, vaikka niitä on soitettu joka tuutista kipupisteeseen saakka. Yksi näistä on liki 20 vuotta sitten päivänvalon nähnyt Do They Know It's Christmas?, jonka esittäjäkaarti oli silkkaa kasarihunajaa. Ajatelkaa nyt, Duran Duran, Bananarama, U2, Wham!, Sting, David Bowie, Spandau Ballet ja monet monet muut samassa paketissa, jota Band Aidiksi kutsuttiin. Laulu kolisee vuosi vuodelta enemmän, johtuneeko sitten ikääntymisestä ja muistojen kultaantumisesta vai yleisestä pään pehmenemisestä, mene tiedä. Joka tapauksessa, here we go:

It's Christmas time,
there's no need to be afraid
At Christmas time,
we let in light and we banish shade
And in our world of plenty
we can spread a smile of joy
Throw your arms around the world
at Christmas time

But say a prayer,
pray for the other ones
At Christmas time it's hard,
but when you're having fun
There's a world outside your window,
and it's a world of dread and fear
Where the only water flowing
is the bitter sting of tears
And the Christmas bells that ring there
are the clanging chimes of doom
Well tonight thank God it's them
instead of you

And there won't be snow in Africa this Christmas time
The greatest gift they'll get this year is life
Where nothing ever grows
No rain or rivers flow
Do they know it's Christmas time at all?

Here's to you raise a glass for everyone
Here's to them underneath that burning sun
Do they know it's Christmas time at all?

Feed the world
Feed the world
Feed the world
Let them know it's Christmas time again
Feed the world
Let them know it's Christmas time again

^
Site Meter