kynttilä Matkalla

Toisaalla
BlogiWiki
Digitoday
HS Tuoreet
Jobline
OK/Cancel
Pinserin blogilista
Radio Helsinki
User Friendly
Zeldman

Korvanamut
Danko Jones: Lovercall
Mokoma: Kasvot kohti itää
No Doubt: It's My Life
Travis: Re-Offender

Pölyttyy (t)yöpöydällä
Paul Crompton: Taiji
Anna Gavalda: Viiniä keittiössä

Mietelmä
Better to be deprived of food for three days, than tea for one.
(Kiinalainen sananlasku)


Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!

© marjut (at) iki.fi

Member of The Notepad Association

Designing With Web Standards

Blogtree

Geourl

www.blogwise.com

Lisää minut päivän pamaukseesi

 

30.11.2003
Joka paikan jeesus?
Kotiteollisuuden Hynynen se jaksaa. Tänä iltana miestä saa ihailla Ylen nuortenohjelma Zulussa, kun joukko muusikkoja ja muita tyyppejä avautuu tunteista ja niiden hallinnasta. Tuskin maltan odottaa. Ihan oikeesti.

Joulu tulla jollottaa
Koska on ensimmäinen adventti, ja koska minä huomaan pitäväni tästä ajasta vuosi vuodelta enemmän, ajattelin ottaa varaslähdön ja virittää blogin joulukuosiin jo nyt. Muu sivusto saa pysyä ennallaan, että paluu arkeen olisi sitten aikanaan yhtä sujuva. Lämpöasteet, sumu ja harmaus eivät tosin juuri joululta tunnu, eivätkä myöskään markettien ruuhkat, mutta jostain se joulumieli hiipii korvien väliin. Tiedän, ettei ole kovin trendikästä diggailla joulusta, mutta koskas tässä olisi trendejä muutenkaan seurailtu...

Nytissä kovaa vauhtia lempikolumnistin arvonimeä saavuttava Anna-Stina Nykänen kirjoittaa joulun sammakoista: "En ole koskaan ollut niin sanottu jouluihminen. Minulla ei ole herttaista joulumieltä, siihen olen liian kitkerä. En nytkään itse edes huomaa puhuvani joulusta. Puhun ihan muusta, kun kesken kaiken suustani putkahtaa se sammakko. Joulusammakko." Tiedän mistä on kyse. Tosin viimeistään siinä vaiheessa, kun vien työpaikalle lastin vastaleivottuja piparkakkuja on yleensä ihan toinen ääni kellossa. Harva jaksaa rypistellä pipari toisessa ja glögimuki toisessa kädessä.

29.11.2003
Viileys jatkuu

Frozen
Take the Which Madonna Video Are You? Quiz

Ei mulla nyt oikeasti asiat ole ihan niin huonosti kuin mitä nämä testit antavat ymmärtää. Tämä Madonnan video ja biisi ovat tosin siellä diggailulistani kärkipäässä, se täytyy myöntää.

[via SchizoBlog]

Ruusu sadepäivän harmaudessa

solitary
Your soul is bound to the Solitary Rose: The Alone.
"When I wake up alone, the shades are still drawn on the cold window pane so they cast their lines on my bed and lines on my face."

The Solitary Rose is associated with loneliness, melancholy, and patience. It is governed by the goddess Merope and its sign is The Sword, or Unrequited Love. As a Solitary Rose, you may be summed up as a hopeless romantic. You desire love and have so much love to give, but thing just never seem to work out the way you want them to. In life, you can be very optimistic, even when things are gray and nothing works out to your expectations.

What Rose Is Your Soul Bound To? brought to you by Quizilla

28.11.2003
Mutta ihmeistä suurin (joka jäi näkemättä)

Kanssa päättömän herran
kiltin poliisin näin puhuvan kerran
olen kuullut, tosi on
vakuutusyhtiön korvaavan vahingon
olen nähnyt älykkään painijan
ja rehellisen poliitikon
moiset ihmeet mieleen jää
kun en todellakaan
nähnyt raitista näyttelijää

Näin listaa Eppu Normaali. Minä voisin tehdän listaan yhden lisäyksen: mukava kehittämispäivä.

27.11.2003
Nörtteilyn puolella
Digitaalinen ÄÖ: 115.

^

26.11.2003
Tuntemattomat ovat surffailijan tiet
Olen tietämättäni joutunut tekemisiin lain käden kanssa, ainakin välillisesti. Sivuilleni on koukattu täältä: Wives of Police Officers. Että kaikkea sitä.

Mis mä olen?
Joskus tilanteeseen kaivatut työkalut tulevat kuin tarjottimella (mutta useimmiten eivät), ja tämän työkalun ajattelin jakaa kanssanne: Navigation Stress Test. Kyseessä on siis simppeli tapa testata onko jonkin sivuston navigointi kunnossa kysymällä kolme perustavanlaatuista kysymystä:

  1. Missä olen?
  2. Mitä täällä on?
  3. Minne täältä voi mennä?

Tarjolla on selkeä kuvaus testausprosessista ja vielä tarkistuslista kaupan päälle. Yksinkertaiset asiat ovat joskus niin kauniita - etenkin silloin kun omat metodit ovat jo ehtineet saavuttaa jonkin korkeamman tosielämää karttavan sfäärin.

25.11.2003
Michaelkin "bloggaa"
Michael Jackson (the Official Press Room): "I have set up this website to serve as a source of official communications on my case. Any statement that does not appear on this website must be considered unauthorized."

Kun body language ei riitä
Tampereen yliopiston Hypermedialaboratorio on julkaissut vinon pinon uusia tutkimuksia. Päällimmäisenä mieleen jää Inger Ekmanin ja Petri Lankosken Mediated person-to-person(s) communication model, jossa esitellään yksilökeskeinen viestintämalli, joka kuvaa viestinnän etenemistä silloin, kun käytetään jotain viestintälaitetta ja auttaa suunnittelijoita tunnistamaan erilaiset sanomaa vääristävät tekijät.

Ankeiden aamujen pelastus
Kun kaikki tuntuu menevän poskelleen, masentaa ja ahistaa ®, niin kannattaa hakea kuppi kahvia käpälään ja säätää radiovastaanotin Radio Helsingin taajuudelle. Aamu Punavuoressa leppoisine jutusteluineen on pelastanut monta hapanta aamunkoittoa. Olen ystävien keskellä!

^

24.11.2003
Kun kuuntelen Tomppaa
Jos Veeran sisäinen jukeboxi soittaa Öistä salaisuutta, niin eipä kyllä järin kehuttavasti mene täälläkään. Vaihdetaanko?

It's not unusual to be loved by anyone
It's not unusual to have fun with anyone
but when I see you hanging about with anyone
It's not unusual to see me cry
oh I wanna die

Jep jep. Krediitit Tompalle.

Duunista Tuuni
Kärkiverkostossa (r) huhutaan, että vuodenvaihteessa pillejä pussiin laittamassa olevan Duuni.net-palvelun sijalle yritetään lanseerata rovaniemeläistä Tuuni.nettiä. Ka, mikäpä siinä. Kyllä se tuntuisi sopivan paremmin tämmöisen pohjoisemman eläjän suuhun.

23.11.2003
Vesissä on eroja, kuten keskusteluohjelmissa
Jostain syystä olen muutamana lauantaina erehtynyt television ääreen maikkarin Vaarallisen risteyksen aikana, enkä voi kuin ihmetellä sitä minkälaista keskustelukulttuuria tässä yritetään katsojille tarjota. Ohjelman nimen pitäisi ilman muuta olla Kirsi Piha Show, eikä siihen muita esiintyjiä tarvittaisikaan. Jos keskustelu edes yrittää siirtyä kiinnostavalle linjalle, se torpataan alta aikayksikön emännän tai joutavien inserttien ansiosta niin, että katsojalle ei jää juuri muuta käteen kuin hajanaisia mielikuvia siitä, että joku siellä oli keskustelemassa jostain. Tiedättehän miten rasittavia tosielämässäkin ovat ne tahot, joilla on niin mahdottomasti asiaa, että kivet ja männynkävyt saavat väistyä. Miksi kukaan haluaisi katsoa sellaista vielä televisiostakin?

Ihan toista maata onkin sitten Ylen Voimala, jossa kaksi täti-ihmistä jututtaa vieraitaan niin, että jokaiselle jää riittävästi aikaa sanoa lauseet loppuun. Eilisen ohjelman aihe, rock-uskottavuus, ja vieraina olleet Jore Marjaranta, Pekka Kuusisto, Jarkko Martikainen, AP Sarjanto ja puolijumalani Samuli Knuuti saivat aikaan mukavaa, joskin vähän hampaatonta keskustelua siitä, mikä tekee rokkarista uskottavan - ja mikä ei. Kuinka erilaista onkaan seurata ohjelmaa, jossa ei tarvitse koko aikaa jännittää sitä, ennättääkö vieras päästä pointtiinsa ennen kuin haastattelijan on taas pakko päästä ääneen. Siitähän saattaa jopa nauttia.

^

22.11.2003
Amatöörit asialla
Susanna Paasonen kirjoittaa henkilökohtaisista kotisivuista Mediumin edellisessä numerossa (uusi on ilmeisesti juuri painossa): "Kotisivuihin tuntuu liittyvän lähtökohtaista outoutta, affektiivisuutta ja tunnevoimaa. Toisten ihmisten kotisivut saavat aikaan nolostusta, huvitusta ja tuskanhikeä, vaikka tekijä itse levittäisikin linkkiä innokkaasti." Blogeihin saakka ei tutkijan analyysi vielä ylety, mutta ehkä joskus?

21.11.2003
Deittailun informaatioarkkitehtuuri, osa 2
Jokunen viikko sitten linkitin Dating Example for Information Architecture -artikkeliin, joka on nyt saanut seurakseen havainnollistavan julisteen. Yksinkertaista ja helppoa?

Rakas joulupukki, osa 2
Uncle Mark 2004 Gift Guide and Almanac: "The Uncle Mark 2004 Gift Guide & Almanac is simply the best guide for anyone vexed about technology, in search of good purchases, or who simply wants to know the answers to life's incessant questions."

^

20.11.2003
Rakas joulupukki
Toisitko minulle tämän?

Muistilappu itselle
Tänään Hyppönen Enbuske Experiencessä vieraana Kotiteollisuuden aina yhtä hilpeä nokkamies Hynynen. Minkähänlaista jutunjuurta irtoaa "komean missiuran tehneen" Jenni Aholan ja ex-rallikuski Tommi Mäkisen kanssa? Tuskin maltan odottaa.

Testatusti kontrollifriikki
Saavutettuani kyseenalaisen kunnian nettitestien kuningattarena, aion jatkaa samoilla linjoilla. Tosin tähänkään ei olisi testiä tarvittu - ihme, että tulos oli noinkin maltillinen...

Control Freak Test:
Your score is 6!
You pretend you're not a control freak, but underneath that cool exterior, a tyrant lurks. In many ways, putting on this false front is even worse than just being a flat-out control freak. You're a phony on top of it!

Kivaa töissä?
Eilen uutisoitiin työministeriön Työssä jaksamisen ohjelman päätösseminaarista, jossa todettiin mm. työhyvinvoinnin olevan tuottavuustekijä. Tutkimuksissa paljastui myös, että henkilöstön tyytyväisyys esimiestoimintaan on vahvasti yhteydessä tuottavuuteen. Mikäli aihe kiinnostaa, löytyy ohjelman sivuilta monenlaista hyvödyllistä materiaalia, mm. tutkimustuloksia, oppaita ja esitteitä. Itse taidan ottaa työn alle paitsi Eväitä työyhteisön hyvinvointiin, myös tutkimuksen hyvien käytäntöjen vaikuttavuudesta, sillä työhyvinvointi ei ole sattumaa.

^

19.11.2003
Käytettävyys ennen personointia
Tätäkin on tutkittu: Jupiter Researchin tutkimuksen mukaan personointi ei aina takaa kustannustehokkuutta, sillä vain 14% käyttäjistä ostaa useammin saadessaan personoituja tarjouksia verkkokaupoissa, kun taas perusparannukset sivuston käytettävyydessä johtavat paljon parempiin tuloksiin. Nopeasti latautuvat sivut ja hyvä navigointi ovat personointia suurempia houkuttimia yli puolelle vastanneista: "To drive key business metrics, most sites are better off focusing on the basics, like usability, information architecture and making key tasks easy for users to accomplish."

Vanhanen linjoilla
Pääministeri keskustelee tietoyhteiskunnasta netissä, kertoo Digitoday. Keskustelu käydään tyhjyyttään kumisevalla Otakantaa.fi-keskustelufoorumilla ensi tiistaina eli 25.11., aiheina mm. tietoyhteiskunta ja työurien pidentäminen. Ennakkokysymyksiäkin voi lähettää.

^

18.11.2003
Maha kipeänä Lahdessa
Kaikki laktoosi-intolerantikot ja keliaakikot, kavahtakaa Lahtea. Täällä olette pelkkiä erikoisuuden tavoittelijoita ja terveysintoilijoita, niin kuin eräs koulutusjohtaja antoi taannoin ymmärtää. Tänään siitä uutisoi paikallinen valtalehtikin: Ruokarajoitteinen vähemmistö dominoi tervettä enemmistöä.

Seuraavaksi varmaan jokaisella ruoka-allergiasta kärsivällä pitää olla mukana lääkärintodistus saadakseen ihmismäistä palvelua. Liikaa toivottu on myös se, että edes alan ammattilaisilla olisi ruoka-ainetietous hallussa, sen todistavat Fellmannin ravintolatoimenpäällikkö Jukka Turta ja kokki Erkki Pasila ESS:n jutussa mm. tällä kommentilla "Voi sanoa, että erikoisruokavaliot jo ohjaavat suurkeittiöiden toimintaa. Sen takia meilläkin on siirrytty käyttämään kokonaan laktoosittomia hylatuotteita." Saivartelua eli ei, niin jokainen laktoosi-intoleranssista kärsivä tietää ja tuntee nahoissaan, että hyla-tuote ei ole laktoositon, vaan vähälaktoosinen, elleivät nämä herrat sitten ole tehneet uutta keksintöä markkinoille.

On siis suorastaan rikollista, jos asiakas vaatii muuta kuin mihin osaaminen riittää - ravintola-alallakin taitaa päteä vanha totuus siitä, että turha vaatia kauhalla, jos on lusikalla annettu. Siirtykäämme siis sujuvasti käyttämään muita kuin kotimaisen keittiön antimia, näin toivoo myös koulutusjohtaja Oresto: "Onhan olemassa aasialainen keittiö, joka on sekä laktoositon että gluteiiniton. Miksi siis suomalaista ruokaa on muutettava sellaiseksi, että siitä häviävät tietyt peruselementit?" Hallelujaa kansainvälisyys, muutos ja mahdollisuus!

Päivän biisi, tai jopa kahden
Eilisestä saakka, taukoamatta:

Taas mua pohjaan
joku ohjaa
silti kiiman elämään
koitan säilyttää

(Limonadi elohopea: Taas mua pohjaan )

^

17.11.2003
Intranetiä mä metsästän
Nostakoon räpylän reippaasti pystyyn se onnekas, joka on nähnyt jossain toimivan intranetin. I dare you. Vietettyäni taas tänään aimo tovin etsimässä intraneteistä (kyllä, monikossa) tärkeää tiedonjyvää sitä löytämättä osui Suomeenkin matkaavan Gerry McGovernin viimeisin vuodatus nk. hermoon. Gerry väittää, että intranettien kanssa ollaan vihdoin siirtymässä kohti systemaattisempaa toimintatapaa, mutta käytännön tasolla se ei taida kovinkaan monessa paikassa vielä näkyä. Rohkenisin olla samaa mieltä Gerryn kanssa siinä, että usein kyse on pätevän vastuuhenkilön puutteesta - tai siitä, ettei ole ymmärretty mihin ko. resurssia edes tarvitaan: "Ideally, this person should be an editor—someone who understands content. They should sit within communications. Unfortunately, the communications section often doesn't have the required skill and experience to manage an intranet. An intranet is not just content, but must also deliver applications."

Mutta eipä se toimituskykykään paljon auta, jos hukassa on se, miksi intranet ylipäätään on niin tärkeä väline; jos sen ainoa funktio on toimia paikkana, josta voi lukea viikon ruokalistan tai johtoryhmän muistiot. Olen kyllä monessakin paikassa kuullut huhuja intranetin meneillään tai tulossa olevasta kehittämisestä, mutta kehittely tuntuu olevan harvojen herkkua. Minä olen elänyt siinä uskossa, että intranet on nimenomaan työntekijöiden työväline, jonka suunnitteleminen ja kehittäminen vaatisi jonkinlaista kiinnostusta ja tietoa siitä, kuinka sitä työtä oikeasti tehdään ja mitä ongelmakohtia nykytilanteeseen liittyy. Mutta se mikä on tärkeää yhdelle, ei ole sitä toiselle, eikös se näin ole. Suotta ei intranetin suunnittelua ole sanottu yhdeksi vaativimmista verkkoprojekteista mitä olla saattaa. Vaan onpa se sitten onnistuessaan sitäkin palkitsevampi homma.

Nettipäiviä
Parhaillaan vietetään paitsi mielenterveysviikkoa, myös Netd@ys Europen teemaviikkoa: Netd@ys Europe is an initiative of the European Commission to promote the use of new media (multimedia, especially the Internet, videoconference or new audio-visual facilities) in the areas of education and culture and to provide the participants with the opportunity to develop the skills to acquire and to exchange information on a range of themes. The initiative culminates in a showcase week, to be held this year from 17 to 23 November 2003, with online and offline events all around Europe and beyond. More than 30 countries participate, including all EU accession countries. This year's theme is "Dialogue between Cultures".

^

16.11.2003
Nelosen arvosta
Oletko vallanhaluinen tai territoriaalinen? Nytpä senkin voi testata.

Power Quiz:
You Scored a 40 , ranking you as a 4
These people are apparently not preoccupied with gaining power, but accept it if comes their way. At home or in the office they are content with being in a subordinate role, if that's the way it is. As supervisors they would tend to promote harmony and readily accept input from colleagues and subordinates. If challenged in the workplace or home, they will feel anger, resentment, and vengeance, but the feelings won't be as long lasting as they might be at the higher levels. They will feel jealousy and envy when those in their social circle gain in status, but again the feelings aren't lasting as they more quickly adapt to reality.

Territorial Quiz:
You Scored a 46 , ranking you as a 4
You might dream of having a home of your own someday, you'll feel good if it happens, but it won't depress you if the opportunity never comes along. Your possessions are practical and you feel comfortable with whatever you have. You are protective of what you own, but you don't perceive of yourself as possessive.

Voi taivas miten tylsää. Vallanhaluinen en tosiaankaan ole, mutta hiukan toisenlaisilla kysymyksillä olisi varmasti paljastunut, että oman tilan tarve on olemassa varsin vahvana. Ei kai territoriaalisuuteen tarvita omaa taloa ja korkeaa aitaa? Enemmän testi taitaakin mitata omistushaluisuutta, ja siinä mielessä osuu kyllä oikeaan.

...ja pikkujoulusta kontaten
Vaikka loskaiseen harmauteen vilkaistessa ei siltä tunnukaan, niin pikkujoulukausi on alkanut, ja juhlaputki pistetty vauhtiin rokkaavissa merkeissä. Vuosi vuodelta huomaan suuntauksen olleen kohdallani enemmänkin sellainen, että firman kemut jätetään väliin ja satsataan sen sijaan harrasteyhteisöjen biletykseen. Niin nytkin. Niissä merkeissä tuli sitten katsastettua myös Q-teatterin Vetoapua ja läheltäpiti-tilanteita, joka ennakkokehuista poiketen sai allekirjoittaneen ja muutaman muunkin kirmaamaan väliajan koittaessa lähibaariin. Ensinnäkin on kohtuutonta pistää kansa odottamaan taukoa yli 2 tuntia, ja toisekseen se itse esityskään ei niin häävi ollut hyvistä näyttelijäsuorituksista huolimatta. Kummasti tuntui kuitenkin yleisöä naurattavan. Hmm.

Muuten kyllä sitten kekkerit olivat mitä mainioimmat, siitä suuri kiitos järjestäjätaholle! Bilehirmugeenin loistaessa poissaolollaan on viihtyminen aina Tapaus. Ja rock on rajaton riemu, m.o.t.

^

13.11.2003
Ei edes totuuden häivää!

what kind of social software are you?
You show your professionally designed hand coded Moveable Type blog to your collegues and family, but secretly you're writing about internal angst on a Livejournal.

[via Merten]

ICT & EVVK?
Tieken tuoreessa Edisty-lehdessä kotiseudun vaikuttajanaiset Mirja Erlund ja Minna Tolonen kirjoittavat naisista internet-maailmassa otsikolla Portaalissa vaiko portailla. Itse alalla olevana tuntuu tuo todellisuus usein hämärtyvän, sillä tämän jutun pointtina on se, että "ICT-maailmassa naiset ovat vähemmistönä eli heidän suhtautumisensa tietotekniikkaan on EVVK". Kaipa noihin insinööreihin on niin tottunut, ettei naisten vähyyteen osaa kiinnittää riittävästi huomiota, vaikka ehkä pitäisi. Tähän kirjoittajatkin puuttuvat: "Tällä hetkellä tietotekniikkaa kehitetään edelleen enimmäkseen ns. insinöörilähtöisesti. Käyttäjälähtöinen ajattelu on vielä osittain lapsenkengissään, vaikka uuteen suuntaan ollaan menossa."

No, ihan kaikkea en ole valmis jutusta allekirjoittamaan, mutta loppulauseiden kanssa olen liikuttavasti samaa mieltä: "Käyttäjiin ja heidän tarpeisiinsa pitäisi vain tutustua paremmin. Olisi lähdettävä pois sieltä portaalista ja mentävä tapaamaan käyttäjiä sinne portaille." Lisää käytännönläheisiä ja käytettäviä ratkaisuja ja palveluita, kiitos.

Toria tiedossa
Tori Amos on julkaisemassa Tales of a Librarian -nimeä kantavaa kokoelmalevyä näin joulun alla. Levyltä irrotettavaa Mary-singleä voi maistella artistin kotisivuilta löytyvän linkin kautta. Ei paha.

Väritysapua
Jos oma värisilmä tuntuu olevan hiukan likinäköinen tai peräti karsastava, niin oiva apu löytyy täältä: ColorMatch Remix. Kaikki emme ole visualisteja tahi graafikoita...

Asemointi on kaiken a ja ö
Position Is Everything on aika lailla must-saitti kaikille meille, jotka väännämme css:n kanssa. Sivuston tarkoituksena on kertoa css-bugeista uusissa selaimissa, tarjota demoja ja näyttää kuinka käyttöliittymän voi suunnitella ilman taulukoita pelkästään tyylitiedostoja käyttämällä. Tällä hetkellä tarjolla on pari uutta artikkelia otsikoilla Flowing and Positioning: Two Page Models ja Float: The Theory, joissa perusteellisesti ja seikkaperäisesti kuvataan css-asettelujen saloja.

^

12.11.2003
Tiimityöskentelyn ihanuus ja kurjuus
Tiimissä työskentely on puhuttanut Liisa Huuskoa väitöskirjan verran, sillä hän on vastikään väitellyt kotiyliopistossani aiheesta Sopiva tiimi. Näkökulmasta riippuen tiimeissä työskentely on nykypäivän työmaailman siunaus/vitsaus, jolta on vaikea välttyä: "Työntekijät joutuvat yhä useammin tekemään yhteistyötä toistensa kanssa, kun työ organisoidaan tiimeissä tehtäväksi. Toisiaan täydentävien erilaisten ihmisten yhteistyön odotetaan tuovan organisaation toimintaan lisää tehokkuutta ja tuottavuutta", todetaan väitöstiedotteessa.

Eipä se tiimeissä työskentely ole helppoa, semminkin jos elää sillä periaatteella, että tiimi on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki, ja jos vielä sattuu itse olemaan perfektionisti tai muuten laadukkaaseen jälkeen pyrkivä luonne. Taitaa olla elämän mittainen haaste pystyä sovittamaan omat vaatimuksensa ja tavoitteensa tiimin tavoitteisiin, ellei halua työskennellä yksin. "Työntekijöiden kannalta ei ole sama, keiden kanssa he tekevät tiivistä yhteistyötä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, koska ihmiset ovat monella tavalla erilaisia. Tavoitteellisessa työskentelyssä on tärkeää, että onnistutaan yhdistämään erilaiset osaamiset, kuten asiaosaaminen, ongelmaratkaisutaidot ja vuorovaikutustaidot. Osaamisten yhdistämistä täydentävät myös tiimin kokoonpanon käsittely erilaisina tiimityyppeinä ja työiän huomioiminen."

^

11.11.2003
Kun kissa on poissa
No ohhoh: Työnantajalla oikeus ottaa selville työntekijän saamat sähköpostit: "Työntekijöiden yksityisyyden suojaa pohtineen työryhmän mielestä työnantajalla olisi oikeus ottaa selville, onko työntekijälle lähetetty tämän poissa ollessa viestejä sähköpostin kautta. Työryhmän esityksen mukaan viestin voisi avata, jos todetaan, että se on selkeästi tarkoitettu työnantajalle. Esityksen lähtökohtana on turvata tiedonsaanti työhön liittyvistä viesteistä niin, että viestinnän luottamuksellisuutta ei loukata. Uusia säännöksiä sovellettaisiin vain silloin, kun työntekijä on poissa, ja työnantajalla on välttämätön tarve saada tietää työhön liittyvistä viesteistä."

Heräsi vaan tyhmä kysymys: miksei niitä työnantajalle tarkoitettuja viestejä lähetetä suoraan työnantajalle? Olen kyllä kuullut huhuja sellaisista johtajista, jotka eivät ole itse vaivautuneet opettelemaan sähköpostin käyttöä, vaan sihteeri saa hoitaa senkin. Olisikohan jo korkea aika.

^

10.11.2003
Ikinä ei ole niin kiire...
...etteikö ehtisi tehdä testiä - semminkin kun kyseessä on hupaisa vastakohtaisuus: minkälainen viina on ihminen, joka ei juuri viinasta perusta saati siitä tiedä?

Going for the classic choice, none can go wrong with a classy Long Islander!
Congratulations! You're a Long Island Ice Tea!
What Drink Are You? brought to you by Quizilla

Olen kuullut semmoisia huhupuheita, että Long Island Ice Tea on pitkä ja petollinen ammattilaisten juoma. Samassa sotkussa rommia, vodkaa, giniä ja ties mitä vielä. Uhhuh. Lempidrinksuni on silti viskiaprikoosibrandygingerale, jonka virallinen nimi on jäänyt arvoitukseksi, mutta aina olen saanut sen mitä tilasin. :-)

^

8.11.2003
Deittailun informaatioarkkitehtuuri
Informaatioarkkitehtuurin suunnitteleminen on kuin deittailua, annetaan ymmärtää Dating Example for Information Architecture -artikkelissa (pdf). Ei käy kieltäminen! Käyttäjävaatimusten kokoaminen, skenaariot, kohderyhmän määritys, prosessikaaviot - tutulta kuulostaa. Jos käytettävyyden soveltaminen tosielämään hymyilyttää, niin kannattaa lukaista myös Zen Haikun suursuosikki Usability applied to life.

^

7.11.2003
Arvotaan viikon viimeinen kysymys
Niinhän siinä sitten kävi, että tämän viikon huipennukseksi on muodostunut klassinen kysymys: Should I stay or should I go? Vastauksia annetaan ehkä vielä tämän vuoden puolella.

Jaettu tieto on valtaa?
Turun yliopistossa tarkastetaan tänään Tuire Palosen väitöskirja "Shared Knowledge and the Web of Relationships" eli Yhdessä jaettu tieto ja verkostosuhteet. Väitöstiedotteen kuvaus on, kuinka ollakaan, varsin tieteellistä kapulakieltä, mutta kyllä sieltä joukosta erottuu se olennainen, joka ainakin minua kiinnostaa: kuinka ihmiset oppivat yhdessä työskennellessään ja kuinka ryhmän kiinteys vaikuttaa oppimiseen. Väitöksessä on vielä erikseen panostettu sellaisten menetelmien kehittämiseen, joilla on mahdollista tarkastella sekä yksittäisen toimijan asemaa verkostossa, erilaisten ryhmittymien syntymistä että koko verkoston rakennetta.

^

6.11.2003
Mobiilisti ilmakitaralla
Digitoday kertoo tuotekehitysohjelmasta, jossa on valmistunut kahdeksan pilottihanketta, jotka pyrkivät viemään multimediasovellutuksia kansallisille ja kansainvälisille markkinoille monikanavaympäristössä. No, ei tässä mitään, onhan näitä hankkeita. Mutta se mikä näiden kahdeksan pilotin joukossa kiinnitti huomiota oli mobiili ilmakitarasovellus. Luitte oikein. Virallisesti kyseessä on ilmakitaratapahtuman monikanavakonsepti, jonka esitteessä kerrotaan, että "Personal Air Guitar Trainer is a celebration of free expression of enjoyment in music and a philosophical exploration of rock'n roll attitude." Sillä lailla!

Saavutettavaa viestintää
Hyviä uutisia saavutettavuuden saralta: Näkövammaisille puhuttuja ja personoituja uutisia. Tekesin tiedote kertoo, että VTT on kehittänyt Tekesin sekä suomalaisten lehti-, tv-, tietoliikenne- ja elektroniikkayritysten rahoituksella järjestelmän, jolla näkövammainen voi valita itselleen kiinnostuksensa mukaisen uutispaketin ja kuunnella sen MP3-soittimella ajasta ja paikasta riippumatta.

Samassa tiedotteessa kerrotaan myös, että turkulaisyritys Imagetalk on kehittänyt ohjelmiston, joka auttaa kommunikointivaikeuksista kärsiviä viestimään uudella tavalla. Imagetalkin ohjelmisto auttaa hahmottamaan viestejä ja sanomia kuvakkeiden ja puhesynteesin avulla.

^

4.11.2003
Todistettavasti käytettävä
Käytettävyysasioiden kanssa painiskellessa joutuu tämän tästä miettimään mm. sellaista kysymystä kuin että mistä tietää, että jokin sivusto / tuote on riittävän käytettävä? Hyvänä kakkosena taitaa tulla sitten ikuisuusväite siitä, että hyvä käytettävyys ja visuaalinen miellyttävyys eivät mahdu samaan tuotteeseen, mutta se on jo toinen juttu. Käytettävyyden mittaamisen välineeksi Scott Berkun esittää eräänlaista käytettävyyden benchmarkkaamista, jossa mitataan sivuston nykyinen käytettävyyden taso ja käytetään sitä hyväksi mitattaessa käytettävyyttä tulevaisuudessa. Tavallisesta käytettävyystutkimuksesta benchmarkkaus eroaa mm. siten, että siinä ei paneuduta käyttäjän toiminnan ymmärtämiseen, vaan keskitytään pääasiallisesti suorituksen mittaamiseen, jolloin tulokseksi saadaan esim. tietyn tehtävän tekemiseen käytetty aikamäärä, johon myöhempiä tuloksia voidaan verrata.

Oppia ikä kaikki

I came to a corner
With some help from a man
God damn I don't seem to have learned
That a lady in need
Is guilty indeed
So I paid and got laid in return
And I don't know what I've learned...

(Cardigans: Live And Learn)

^

3.11.2003
Kasari mikä kasari
Viikonlopun kasarihevifiilisten jälkeen tämä testin tulos ei kyllä tullut yllätyksenä. Eikä muutenkaan, onhan niitä villeimpiä (varhais)teinivuosia tullut vietettyä juuri 80-luvulla.


what decade does your personality live in?
quiz brought to you by lady interference, ltd
^

2.11.2003
Syvempää ymmärrystä

As the people here grow colder
I turn to my computer
And spend my evenings with it
Like a friend.

I was loading a new programme
I had ordered from a magazine:

"Are you lonely, are you lost?
This voice console is a must."
I press Execute.

"Hello, I know that you've been feeling tired.
I bring you love and deeper understanding.
Hello, I know that you're unhappy.
I bring you love and deeper understanding."

Well I've never felt such pleasure.
Nothing else seemed to matter.
I neglected my bodily needs.

I did not eat, I did not sleep,
The intensity increasing,
'Til my family found me and intervened.

But I was lonely, I was lost,
Without my little black box.
I pick up the phone and go, Execute.

"Hello, I know that you've been feeling tired.
I bring you love and deeper understanding.
Hello, I know that you're unhappy.
I bring you love and deeper understanding."

I turn to my computer like a friend.
I need deeper understanding.
Give me deeper understanding.

(Kate Bush: Deeper Understanding)

^
Site Meter