Matkalla

Toisaalla
BlogiWiki
Digitoday
HS Tuoreet
Jobline
LahtiHumu
OK/Cancel
Pinserin blogilista
Radio Helsinki
User Friendly
Zeldman

Korvanamut
Danko Jones: Lovercall
No Doubt: It's My Life
Outkast: Hey Ya!
Red Hot Chili Peppers: Fortune Faded
Travis: Re-Offender

Pölyttyy (t)yöpöydällä
Nick Hornby: 31 Songs
Katriina Kajannes (toim.): Kirjallisuus, kieli ja kognitio
Ilkka Pirttilä & Susan Eriksson (toim.): Asiantuntijoiden areenat


Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!

© marjut@EISPAMMIAiki.fi

Member of The Notepad Association

Designing With Web Standards

Blogtree

Geourl

www.blogwise.com

Lisää minut päivän pamaukseesi

 

31.10.2003
Laulunlahjat
Hesarin Nyt-liitteen kolumnisti Anna-Stina Nykänen esittää mielestäni kerrankin vastaanpanemattoman argumentin vellovaan Idols-keskusteluun (ja siinä sivussa koulumaailman arvostelukäytäntöihin) kysymällä miksi ihmeessä idoliksi haluavaa ei saisi arvostella? Joku tuomareista totesi jo ohjelmassa, että on jo korkea aika että joku sanoo jotakin, että nuoriso ehtii vielä hankkia itselleen jonkin muun ammatin. Se on sitten eri asia kuinka fiksusti tuomaristo arvostelutehtävänsä hoiti, mutta kyllä kotikatsomoissa on taatusti useampikin ihmetellyt sitä itsekritiikin ja arvostelukyvyttömyyden puutetta, joka on sankoin joukoin marssinut Idols-estradille.

Tänään tulessa onkin muuten oma suosikkini. Kääk, joutuukohan tässä peräti äänestämään...

30.10.2003
Sarjakuvaa käytettävyydestä
OK/Cancel on tuore www-sarjakuvatulokas, jonka alaotsikko Interface your fears kertookin mistä on kysymys: käytettävyydestä, käyttöliittymistä ja it-työläisen arjesta ylipäätään. Ihan perinteisestä sarjakuvasta OK/Cancel poikkeaa sikäli, että mukaan on ympätty myös blogi, jossa kommentoidaan kaikkea asiaan liittyvää. Uusia kuvia tarjolla joka perjantai.

Laulu päässäni

We were working secretly for the military.
We only know in theory what we are doing:
Music made for pleasure, music made to thrill.
It was music we were making here until

They told us
All they wanted
Was a sound that could kill someone
From a distance.
So we go ahead,
And the meters are over in the red.
It's a mistake in the making.

It could feel like falling in love.
It could feel so bad.
But it could feel so good.
It could sing you to sleep
("I'll bet my mum's gonna give me a little toy instrument!")
But that dream is your enemy.

We won't be there to be blamed.
We won't be there to snitch.
I just pray that someone there
Can hit the switch.

But they told us
All they wanted
Was a sound that could kill someone
From a distance.
So we go ahead,
And the meters are over in the red.
It's a mistake we've made.

And the public are warned to stay off.

(Kate Bush: Experiment IV)

29.10.2003
Kiinnostava kuin nitoja

Quick and snappy.
INDIVIDUALIST: You make your own rules and boldly go where no one has gone before. Some may think you are arrogant and even rude, while others admire your keen observations. Not that you really care.

What kind of blogger are you?brought to you by Quizilla

[Thnx 2 Merten]

Mainontaa
R.E.M.in uuden kokoelmalevyn markkinoinnissa ei todellakaan ole vaivaa säästetty, vai mitä sanotte tästä: "REMHQ is proud to present HQTV, the first-ever, non-stop R.E.M. video channel. The HQTV flash player contains hours of videos, documentaries, live performances and more, spanning the bands entire career. Watch it all day, or just pick the videos you want on demand. If you get tired of watching documentaries, there are over 40 music videos and 50 live performances in their entirety available at the click of a mouse. Tired of music videos? Check out WREM, the all- R.E.M. talk radio station, featuring hours of radio interviews from the last 20 years. Remember, it wouldn't be R.E.M. if there weren't more than a few surprises included, but you won't know unless you watch. Go to: HQTV".

Että jos sattuu vapaa hetki käsille, niin eipähän tarvitse miettiä mitä tekisi!

Olennaisimmat
Siinä missä Merten on pohdiskellut syvällisesti uutta miestenlehteä, on Lahden päässä mietityttänyt vähintään yhtä suurella intensiteetillä kaksikin asiaa: miksi siemenettöminä myytävissä vesimeloneissa on aina siemeniä? Ja miksi johtotehtäviin, vetovastuuseen, päälliköiksi, puheenjohtajiksi jne. valikoituu liian usein sellaisia ihmisiä, joilla ei käytännössä ole mitään tolkkua todellisuudesta, suunnitelmallisuudesta puhumattakaan? Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, toden totta.

27.10.2003
Yhteiskuntatieteessä pöhisee
Kas, graduni ja sosiologian oppi-isä Emile Durkheim on saanut yhden sivuston lisää. Jälleen kerran voin vain huokaisten todeta kuinka paljon helpompaa tiedonhaku on tänään verrattuna valmistumisaikoihini - eikä niistä nyt niin mahottoman kauan kuitenkaan ole. Toinen, vähän monipuolisempi ja vähintään yhtä hyödykäs sivusto on Marxist.net, jonka sekavan rakenteen seasta voi tiedonjanoinen löytää kultajyviä. Toteuttajataho on asialle omistautunut kansainvälinen sosialistiryhmä CWI.

Lisää verkkolehtiä
HS: Ilmainen verkkolehti PloS horjuttaa tiedelehtiä. "Uusi biologian tiedelehti PLoS (Public Library of Science) ilmestyi internetissä yhtä aikaa jokaisella aikavyöhykkeellä – ilmaiseksi. - - PLoSin laadun takaa aluksi peräti 13 nobelistia, jotka istuvat lehden toimituskunnassa." Homman vitsihän piilee siinä, että tämä tiedelehti on ilmainen, kun muut vastaavat lehdet perinteisesti nyhtävät lukijoilta melkoiset summat. Lue: PloS.

Pätevää painoa verkkoon
Digitoday tietää kertoa, että Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen Utain-viikkolehdestä on tullut oikea verkkolehti. Eipä paha juttu ollenkaan, sillä artikkeleita ja kolumneja lukee mielellään, ja niiden lisäksi verkkolehdestä löytyy myös linkkejä journalistien työkaluihin ja tyylikirjoihin. Mutta linkitykseen ja navigointiin liittyvät lastentaudit kannattaisi parantaa heti, sillä sisältömäärän kasvaessa saattaa vielä tulla hätä käteen. Tsekkaa: Utain.

Asioiden laitoja
Tänään tekisi mieli avautua sellaisista aiheista kuin palautteen ja vertaisryhmän merkitys työympäristössä ja projektinhallinnan perusteet, mutta väännettyäni koko viikonlopun tekstiä nykypsykologian ihmiskäsityksestä on vähän puhti poissa. Kerrottakoon sen sijaan, että tekstiviestilevykauppa Riemu.com on laajentanut toimintaansa myös kirjallisuuden puolelle: tekstiviestillä voi nyt tilata ja maksaa kirjoja ja sarjakuvia mm. Liken ja Johnny Knigan valikoimista. Voiko enää helpompaa olla?

26.10.2003
Joka tapauksessa on sää
Sunnuntaiaamun säätiedotus: pakkasta -4. Lunta. Olo on kuin uudestisyntyneellä. Ja ajatelkaa, meillä on onni kokea tämä sama joka vuosi!
hiutaleita

25.10.2003
Älykäs, vaan ei lahjakas
Voiko älykäs olla tyhmä? kyselee professori Kari Uusikylä Opintoluotsin kolumnissa. Hyvänä esimerkkinä "tyhmistä älykkäistä" Uusikylä käyttää Mensan lapsellisesti riitelevää jasenistöä ja nostaa vielä esiin tutkijoiden vaatimuksen ryhtyä keskustelemaan tyhmien vähentämisestä. Mutta olisipa huippuälykkäiden maailmassa tylsää, vaikka tyhmyys, niin oma kuin toisten, välillä ottaakin kupoliin.

24.10.2003
Kun harakka hyppii hangella, niin silloin on lunta maassa
Nyt sitä taas saa, lunta nimittäin, ja niin kuin jo aikaisemmin taisin mainita, aina se tulee yllätyksenä meille subtropiikin asukeille: Ensilumi tuo jälleen satoja kolareita (IS).

Samassa aviisissa kerrotaan muuten myös, että Toni Wirtanen saa oman tv-ohjelman: "Paljastuksia, hämmentäviä tilanteita, spontaania naurua ja itkua sekä kameroiden edessä murtuvia ihmisiä on luvassa. Myös paljasta pintaa tullaan näkemään." No johan.

Työkulttuurista
Sain tarjouksen, josta en voinut kieltäytyä:
What kind of work environment will you thrive in? Find the companies that are most in line with your philosophy and values. Take The Corporate Culture Test!

Tuumasta toimeen ja tässä tulos:

Marjut, you'll thrive in a corporate culture that allows you to be a Stabilizer

Others can breath a sigh of relief when you're around because you're so reliable. You thrive in environments that have a sense of structure to them, and you're probably known as someone who is solid and can take care of yourself. You also have a good sense of how well you're doing at work and are typically loyal to the companies you work for.

But you won't get far if you're working for a company that's not based on a system that values your contributions. What kind of work environment will really let you shine?

Siinäpä muuten hyvä kysymys. Mikähän testifirma keksisi vastauksen?

22.10.2003
Päiväkirja levyhyllyssäni
Aamun Etlarissa kirjoitetaan päiväkirjasta levyhyllyssä, eli siitä, kuinka levyihin ja biiseihin kytkeytyy monenlaisia muistoja samaan tapaan kuin vaikka valokuviin - kaikille tuttu juttu. "Merkityksellisiin hetkiin liittynyt kappale yhdistyy episodisen, tilanteisen, muistin kautta tunteisiin hyvin nopeasti. Ääni myös jättää niin syvän tai ensisijaisen muistijäljen, että muistot ja tunteet kytkeytyvät siihen hetkessä ilman erityistä tietoista käsittelyä."

Mieleen tulevat heti ainakin sellaiset biisit kuin Kentin 747, RHCP:n Give It Away, Molokon The Time Is Now, Röyhkän Talven valoa, Madonnan Causing A Commotion ja monta, monta muuta, joihin kaikki liittyy jokin juttu, aika, tunnelma; jotain jonka muistaa heti, kun sävelet saavuttavat korvakäytävän. Ja kokonaan oma lukunsa ovat sitten ne biisit, joiden nimet ja esittäjät ovat jääneet rekisteröimättä, mutta jotka aina saavat aikaan tietyn tunteen.

Paras A-lista
A List Apart on avautunut jälleen: "A List Apart Magazine explores the design, development, and meaning of web content, with a special focus on techniques and benefits of designing with web standards." Laadukkaan lehden avausnumerossa aiheina ovat mm. Sliding Doors of CSS ja Random Image Rotation. Vanhatkin jutut löytyvät arkiston uumenista.

21.10.2003
Luksusta
Kuluvan viikon kiitokset kasvojenkohotuksesta menevät ilman muuta Luksukselle, jonka luettavuus on ulkoasupäivityksen myötä kasvanut aika monenteen potenssiin. Hienoa! Olen jo aiemmin kehunut Luksuksen sisältöä varsin laadukkaaksi ja ilmeisellä asiantuntemuksella valikoiduksi, mutta aika ajoin laiskana ihmisenä on tullut jätettyä lukeminen väliin ihan silkasta epämukavuudesta. Nyt ei voi siitäkään enää valittaa. Ja se on hyvä juttu se.

Lahtelaisen levykauppiaan tuska
Eilisiltana tv:stä tarttui silmään hämärästi tutun näköinen paikka, ja toinen silmäys vahvisti tuttuuden tunteen: paikallisen levykaupan setä etsii seuraa maikkarin Escortin kautta! Lahtelaiset, auttakaa miestä mäessä, ehkä se levykaupan myyntikin siitä piristyisi.

20.10.2003
Kun maas on hanki ja järjet jäässä
Helsingissä saa tänäkin vuonna arvailla milloin ensilumi sataa maahan: Milloin talvi tulee Helsinkiin? "Tässä kilpailussa ensilumen katsotaan sataneen silloin, kun viisi rakennusviraston kuudesta talvikunnossapitopiiristä lähtee auraamaan satanutta lunta aura-autoilla." Muistin virkistykseksi mainittakoon, että viime vuonna ensilumi tuli maahan kutakuinkin kuukauden kuluttua tästä päivästä, siis 21. marraskuuta. Meillä Lahdessa maasta oli tullut valkoinen viime yönä, ja mikäpä sen taianomaisempaa kuin herätä aamulla ulkoa oudosti kajastavaan valoon. Ihanaa!

Aivan mahtavan aasinsillan kautta seuraavaan aiheeseen: Ylen aamussa juontaja ehdotti, että kun tuota lunta Suomessa riittää, niin sitä voitaisiin hyödyntää rakentamalla asunnottomille lumilinnoja. Moisen sosiaalisen innovaation voisi ilmoittaa samantien Kuningasidea.nettiin, joka on uusi verkkopalvelu, joka tukee sosiaalisten innovaatioiden kehittämistä ja hyödyntämistä. Kuningasidea.netin perusperiaate on, että kuka tahansa voi lähettää sinne ideoitaan vapaasti hyödynnettäviksi. Kateellisten ihmisten Suomessa voidaan jäädä mielenkiinnolla odottelemaan kuinka palvelu ottaa tulta alleen; idea kun ei ole yhtään hullumpi.

18.10.2003
Lumen tuloa odotellessa
Tänään piti sijoittaa toppahousuihin - pakollinen ostos ulkosalla viihtyville vilukissoille. Sääennuste lupasi lumisadetta eteläänkin; mittari on jo painunut pakkaselle. Mielenkiinnolla odotan kuinka sekaisin tämä kaupunki menee ensilumen sataessa. Muutamilta viime vuosilta muistan, miten etelä-Suomen kaupungeissa talvi tulee ikään kuin yllätyksenä joka vuosi: Turussa bussit ajelivat suvereenisti ojaan ja Helsingissä sai varata ylimääräisen tunnin liikennekaaoksesta selviytymiseen. Oppivatkohan ne ihmiset koskaan? Pohjoisempana syntynyt ei voi kuin ihmetellä.

Itse asiassa taisin tänään nähdä parikin autonomistajaa vaihtamassa talvirenkaita alle. Jotenkin tuntuu vähän siltä, että näillä leveysasteilla Hämeen sydämessä talvi saatetaan jo hanskata. Vielä kun saisi hommattua jääpiikit talvikenkien pohjiin: Lahden mäkisessä maastossa liikkuminen on liukkailla taitolaji.

Voi hyvänen aika
On ihanaa olla out ja tehdä testejä! Etenkin kun niiden tulokset ovat, hmm, hiukan kaukaahaettuja. Milloinkahan muuten viimeksi mittasin hauiksenympärykseni?

hercules
?? Which Of The Greek Gods Are You ??
brought to you by Quizilla

15.10.2003
Testi iltapäivän ratoksi
The Multiple Intelligence Inventory: The Multiple Intelligence Inventory can be used as a component in an instructional module on multiple intelligences, providing students with instant feedback, and the tools to explore how multiple intelligences vary from person to person.

Tasaisen tylsältä näyttää:

Linguistic 30
Mathematics 32
Visual/Spatial 28
Body/Kinesthetic 32
Naturalistic 37
Music 39
Interpersonal 21
Intrapersonal 36

Sisäänpäinkääntyneen, ahdistuneen muusikon aineksia? Hmm.

Valtakunnan vaari
Tänään "kytketään vaari irti valtakunnan verkosta" eli Arvi Lind on töissä viimeistä päivää ennen eläkkeelle siirtymistä. Nyyh. Ylen etusivulta löytyy linkki Arvin kuvagalleriaan, mutta toivoa sopii, että ne luvatut Arvin omat kotisivut sisältävät sitten jotain muutakin. Aamu-tv kyllä hymyilytti soittamalla säätietojen taustalla Inkvisitio-orkesterin biisiä Arvi Lind. Ainakin minulle tuli mieleen, että Arvin suunnitelma siirtyä viimeisestä lähetyksestä kotiin saunomaan ei ehkä sittenkään toteudu...

Ja ettei Arvi unohdu, voi aina käydä nappaamassa Ylen latauspisteestä Arvi-aiheisen taustakuvan.

14.10.2003
Miehet listalla
Daddalie pistää julkkisihastusmiehet halki, poikki ja pinoon niin, että se on ilmiselvästi Krisse-pisteiden paikka! Kyllähän tuolta muutaman valinnan voisi allekirjoittaa itsekin, mutta lisäksi olisi ehdottomasti mainittava weirdopisteiden uhalla musiikin saralta Michael Stipe ja leffoista John Malkovich...

13.10.2003
Viekää haarukkakin suusta
Kyllä sitä on sen verran nurkkapatriootti, että uutinen Hackmanin myymisestä ruotsalaisille sai kulmakarvat kohoamaan. En ole mikään pullantuoksuinen pikkuvaimo enkä ymmärrä kattauksista tuon taivaallista, mutta kyllä kotikeittiön kaappien sisältö koostuu pääasiassa juuri Hackmanin, Iittalan ja Arabian tuotteista. Kaunista, yksinkertaista, toimivaa, selkeää. Pyhiinvaellus Arabian tehtaanmyymälään tapahtuu vähintään muutaman kerran vuodessa ja ehdottomasti ainakin joulun alla. Jostain syystä vanhenemisen myötä muutenkin suomalainen suunnittelu kolisee aina vain kovempaa. Mutta Aalto-maljakkoa en silti osta ja lahjaksi saatujen Mariskoolien funktio on jäänyt varsin hämäräksi.

Saavutettavaa meiltä ja muualta
Tästä piti sanoa jo ajat sitten, mutta mihin lie unohtunut piirongin pohjalle: Jyväskylän yliopiston Essi-verkkokurssilla opastetaan tekemään esteettömiä verkkomateriaaleja. Kurssilla voi oman etenemistavan lisäksi valita valmiin polun sen mukaan, haluaako edetä esim. sisällöntuotannon tai teknisen toteutuksen näkökulmasta.

Saavutettavan verkkosivuston tekemistä voi opetella myös englanniksi Accessibility Internet Rally -kurssilla, joka vaikuttaa vähän teknisemmältä kuin suomalainen sielunsisarensa, mutta ehdottoman hyödykkäältä yhtä kaikki.

Elossa
Pääkaupunkiseutumatkailu, vesisateessa rämpiminen, hammaslääkäri, opiskelu ja välttävä yritys hankkia elämää tietokoneen ulottumattomista vievät yllättävän paljon aikaa. Mutta eivät sentään niin paljoa, ettenkö yhä olisi naulittuna erään toisen ruudun ääressä silloin kun korviini kajahtavat Idolsin ensisävelet. Aina Extraa myöten.

8.10.2003
Työelämä-suomi-sanakirja
Tämä(kin) taitaisi olla enemmän Ikuisen kahvitauon heiniä, mutta jos nyt tämän kerran... Mutta niin Kahvitauon herrat kuin koko muukin blogosfääri voi mieluusti jatkaa sanakirjan täydentämistä.

Onko meidän pakko pitää palaveri tänään? = En ole tehnyt hommiani.
Katotaan sitten vain nopeasti pääasiat läpi. = Palaveri kestää vähintään kaksi tuntia.
Pidetään nopea kahvitauko jossain sopivassa välissä. = Asioita ruoditaan vähintään tunti sämpylä suussa.
Minä hoidan asian heti. = Lähetän sähköpostia ensi viikolla, jos muistan.
Minun mielestäni asia on hoidettava juuri tällä tavalla. = En muista enää ensi viikolla mitä tuli sanottua.
Tämä järjestyy. = ...jos sinä järjestät sen.
On keskityttävä olennaiseen. = Meillä ei ole ennenkään suunniteltu.
Pitäisi panostaa enemmän pedagogiikkaan. = Painikkeen on oltava sininen.

Varasto on loputon. Believe me.

Lisää pullaa, silmät liikkuu
Ylijääneitä kokouspullia muoviin pakatessani tuli taas mieleen se, että kokoustarjoilut tuntuvat useimmiten olevan todellinen syy siihen, miksi väki jaksaa vaeltaa palaverista ja seminaarista toiseen. Kaikki ovat varmasti törmänneet niihin hemmoihin, jotka eivät piittaa tuon taivaallista kokouksen aiheista, kunhan pullat vain ovat kohdallaan. Kyllä siinä henkilöstö kehittyy niin että päätä huimaa, kun saa konsultin puheiden aikana vetää donitsia napaan. Viime aikoina tuntuu vielä lisääntyneen tämä yleensä miespuolinen kokouskatras, jolle mikään ei riitä: eikö oo pullaa, miksei oo sämpylöitä, onpa pahaa kahvia, onkohan täällä edes mitään syötäväksi kelpaavaa? Olisipa mukavaa päästä kurkistamaan kyseisten henkilöiden kotikeittiöihin.

Samat tyypit ovat myös niitä, joiden kompetenssit ja mahtavasti palkattu osaaminen ei ylety arkisiin askareisiin saakka. Kahvia ei osata eikä haluta keittää, kahvimukeja ei varmasti tiskata (sihteerien hommaa!) eikä puuttuvia tarpeita varsinkaan olla valmiita hankkimaan, mutta toisten tarjoiluista ei jää hyödyntämättä murukaan. Siinä saavat muut olla kaikessa rauhassa sokereitta ja maidoitta, kun näiden hyödykkeiden puutteessa mennään sitten mieluummin kahvilaan kahvia ryystämään. Enkä viitsi edes ottaa suurennuslasin alle sitä, miltä näyttää unisex-vessoissa.

Mikähän se olikaan työnteossa tärkeintä? Kaikki lisäherkut? Tapasin jokin aika sitten ex-kollegan, joka kertoi innokkaana uudesta työpaikastaan: siellä on kokisautomaatti, aina kaapit täynnä herkkuja ja tuoreita hedelmiä, eikä kahvikaan maksa mitään! Turhaan yritin kysellä, että entäs se työ? Kyllähän nyt yksi työ hoituu, kun vaan on riittävästi keksejä kaapissa!

7.10.2003
Parempi pää purkissa
Pahoitteluni kaikille maailman Michael Jackson -faneille, mutta tämä uutinen kyllä riemastuttaa: Michael Jackson pelästytti pikkulapsen. "Michael Jackson onkin tätä nykyä valkoisempi kuin koskaan. Silminnäkijöiden mukaan hän näyttää siltä kuin olisi työntänyt päänsä talkkipurkkiin."

5.10.2003
Testiaddiktit jonoon
...sillä tässä on seuraava kokeiltava testi: The Lipson-Shiu Corporate Type Test. Minusta se sanoo seuraavaa:

Your Lipson-Shiu type is SLIG (Figurehead)
Particularly skilled at those aspects of life that do not involve thought, SLIGs tend to be popular. As overseers, they tend to adopt a hands-off approach (it obviates the need to understand things). They like things best when everyone is quietly and happily toeing the party line. Examples are common in the third and later generations of wealthy dynasties, especially among royalty.

Sylttytehtaana Merten.

Kymmenen miljoonaa bloggaajaa
Bloggaajien määrä saavuttaa kymmenen miljoonan rajapyykin vuoden 2004 loppuun mennessä, selviää Perseuksen blogitutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan bloggaaminen on yleisintä teinityttöjen keskuudessa, eivätkä bloggaajat ole järin pitkäjänteistä sakkia: 2,7 miljoonasta blogista yli miljoona hylättiin jo päivän jälkeen, ja vuoden sisällä toimintansa lopetti 132 000. Keskimäärin blogia päivitetään kerran kahdessa viikossa. Ja tässä blogien nykyisyys: "Blogging is many things, yet the typical blog is written by a teenage girl who uses it twice a month to update her friends and classmates on happenings in her life." No äh.

4.10.2003
Rock! Rock! Rock!

Meidät tähän kirjoitan
jumaluutta ikuista
kun jumalan veri valuu maahan
en tunne kasvojamme
en vastaa teoistamme
jumalan veri valuu maahan

Kotiteollisuus: Veri valuu maahan

Kyllä tää viikonloppu tästä käyntiin lähtee.

Hetki asialinjalla
Balancing visual and structural complexity in interaction design - How visual simplicity can harm usability: pieni ei olekaan aina kaunista, artikkelissa väitetään, vaan saattaa kääntyä itseään vastaan. "By reducing visual complexity at the cost of structural simplicity, you will give your users a hard time understanding and navigating the content of a web site." Kohtuus kaikessa, eikös vaan.

Käytettävyyttä testanneet ovat saattaneet joutua pähkäilemään oikean testausmenetelmän valinnassa. Milloin asiantuntija-arvio riittää ja milloin pitäisi järjestää kunnon testaussessio? Selvyyttä asiaan: Pitting usability testing against expert review.

Four Words to Improve User Research: käyttäjätutkimuksissa kannattaisi jättää tehtävät miettimättä etukäteen ja antaa tilanteen viedä. Ei muuten hassumpi idea. Käyttäjää kuuntelemalla ja käyttökontekstia havainnoimalla voi kerätä paljon sellaista tietoa, mitä suunnittelija ei mitenkään pysty ennalta arvioimaan. Ja voihan olla, että käyttäjä puuhailee sivustolla ihan muiden tehtävien parissa kuin mitä suunnittelija oli ennalta ajatellut.

Mainospala: LIFT Text Transcoder on ensimmäinen räätälöitävä työkalu, jolla sivujen tekstiversioiden tuottaminen ja ylläpito onnistuu käden käänteessä ilman erillistä tekstiversion tekemistä.

2.10.2003
Ei nimi firmaa pahenna
Bongasin tänään pakettiauton, jonka kyljessä luki isoilla kirjaimilla firman nimi: SäätöEx Oy. Nauratti. Nimen mieleen tuomat konnotaatiot eivät ihan osuneet kohdalleen.

Silti kaikkien aikojen parasta firman nimeä kantaa mielestäni Olokorjaamo-niminen pubi, joka löytyy viitostien varrelta Mikkelin pohjoispuolelta.

1.10.2003
Helpot leiskat
Firdamatic pyöräyttää kasaan määritysten mukaisen leiskan ilman taulukoita käden käänteessä - toimii niin blogisoftan käyttäjille kuin muillekin. Tuloksena standardinmukaista koodia ja ihan pätevän näköinen ulkoasu. Ei voi enää helpompaa olla!

Paitsi että on, nimittäin Layout-o-Matic: "Select a layout type, width, and other options to the left, and then click Download or View and pick up your multi-column CSS layout starter kit (turning it into something unique and beautiful not included)." Mulle kuitenkin ensinmainittu toimii paremmin, jos joskus päätän jättää koodipähkäilyn automaattien hoidettavaksi.

Vinkit tarjosi Zeldman.


ylös
Site Meter