Matkalla

Toisaalla
BlogiWiki
Digitoday
HS Tuoreet
Jobline
LahtiHumu
Pinserin blogilista
User Friendly
Zeldman

Korvanamut
Foo Fighters: Low
Maj Karman Kauniit Kuvat: Kevytmelankolia
Pixies: Velouria
QOTSA: First It Giveth

Pölyttyy (t)yöpöydällä
Anthony Bourdain: Kitchen Confidential
Paulo Coelho: Alkemisti
Pekka Himanen: Hakkerietiikka ja informaatioajan henki
Nick Hornby: 31 Songs
Timo Mäkelä: Minun elämäni

Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!

©

Member of The Notepad Association

Designing With Web Standards

Blogtree

Geourl

www.blogwise.com

 

31.7.2003
÷
Ilmatieteen laitos tarjoaa helteen tukaluutta kuvaavan kaavion. Kannattaa kokeilla myös samalta sivulta avautuvaa interaktiivista taulukkoa: "Kaavio perustuu USA:ssa 1920-luvulla suoritettuihin kokeisiin, joissa ryhmä ihmisiä kuvaili kokemiaan suhteellisen lämmön ja epämukavuuden tunteita koetta varten konstruoidussa ympäristössä. Tulokseksi saatiin kokeellinen kaava, jolla pystytään laskemaan 'efektiivinen lämpötila', joka kuvaa sitä kuivan tilanteen lämpötilaa, joka parhaiten vastaa kosteassa tilanteessa koettua tukaluutta." Huh!

30.7.2003
÷
Ikuinen kahvitauko järjestää Kahvitauko-kisan, jossa tarkoituksena on kertoa mieleenjäänein kahvitauko-hetki. "Kahvitauko-hetken tunnistat siitä, että haluat samanaikaisesti ottaa lopputilin, tappaa pomosi ja tehdä itsemurhan. Koska et osaa päättää parasta järjestystä toimenpiteille, et kuitenkaan tee vielä mitään." Vastausaikaa elokuun puoleenväliin. Saako kirjoittaa kirjan?

28.7.2003
÷
Kaiken maailman ammatinvalintatesteissä väitetään aina, että olisin muka johtajatyyppiä ja ilmiselvää päällikkömateriaalia, vaikka tosiasiassa harkitsisin ennemmin lihanleikkaajan uraa kuin ryhtyisin minkään sortin pomoksi. Management Quiz todisti väitteeni.

Muuta aihetta sivuavaa: Signs you need to change jobs ja Top 10 Signs of Job Burn Out.

26.7.2003
÷
Viimeisimmässä Mediumissa käsitellään internetin olemusta, joka voi olla mm. "arkinen viestintä-, julkaisu- ja vitsailukanava, fanikulttuurin sija, ammattilaisuuden alue, tutkimuskohde, arkisto, tietokanta ja kaunokirjallinen motiivi". Erityisen mielenkiintoinen on Nalini Kotamrajun artikkeli www-suunnittelun ammattimaisuuden kriteerien kehittymisestä. Löysin monia yhtäläisyyksiä omaankin www-uraani, mutta mukavinta on kuitenkin se, että vaikka ajan tasalla pysytteleminen yhä edelleen on iso osa työnkuvaa, ei enää tarvitse olla keskinkertainen kaikessa (koodaamisessa, grafiikassa, sisällöntuotannossa), vaan saa erikoistua ja pyrkiä olemaan oikeasti hyvä jollakin tietyllä osa-alueella. Tämä tietysti edellyttää ymmärrystä ja tietämystä myös työnantajan taholta, sillä varsinaiset alan yritykset poislukien veikkaisin, että www-suunnittelijan titteliä kantavan päähän asetellaan yhä mielellään mahdollisimman monta propellihattua. Niin kuin ex-työnantajani sanoo: Etsimme ihmisiä, jotka eivät halua olla aika hyviä kaikessa, vaan erinomaisia valitsemallaan alalla. Sloganin todenperäisyys on sitten jo eri juttu.

24.7.2003
÷
Kaikille tutkimuksen tekijöille ja eri alojen tutkimustietoa etsiville on varmasti hyötyä PhdDatasta, joka on kansainvälinen tohtorinväitöskirjojen tietokanta. Tietokantaan voi ilmoittaa oman väitöskirjansa, joka voi olla vielä työn alla tai jo valmistunut. Sivusto on työn alla, mutta tutkimuksia löytyy jo kiitettävä määrä.

23.7.2003
÷
Anni Polva on kuollut. En tiedä nykyteinien Polva-tuntemuksesta, mutta ainakin kaltaiseni kolmekymppinen ja minua edeltänyt sukupolvi on varmasti hyvinkin sinut Polvan tuotannon kanssa. Hyllystäni löytyy jokaikinen Tiina-kirja (tai itse asiassa ne taitavat olla kroonisen tilanpuutteen vuoksi varmassa tallessa vanhempieni kellarissa niin kuin mm. Lotta-sarjakin), mutta olen yhtä lailla lukenut Polvan tuotannon jokaisen muunkin niteen. Jos minusta siis joskus tulee kirjailija, niin ilman muuta Anni Polvalla on ollut osansa asiaan.

÷ Pöydällä olisi vino pino blogattavaa, mutta viimeisen lomapäivän laiskuudesta nauttiessani säästelen niitä vielä. Sen sijaan jaan kanssanne ilon siitä, että töllöttimiin on luvassa fiksu musiikkiohjelma, kun FST:n Popsmart palaa TV2:n ohjelmistoon uudistuneena. Veikkaisin vieraiden ilahduttavan ainakin Visaa, mutta kyllähän noihin kuuteen tulevaan jaksoon näyttää mahtuvan artisteja laidasta laitaan - ensimmäisessä jaksossa Lars Ulrich.

21.7.2003
÷
Lahdessa on tappavan kuuma.
Helsingissä ei ollut.

Piru periköön liian lyhyet kesälomat!

15.7.2003
÷
Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää. Pakkanen, kuljetaan nenät huurussa. Voi kun pian tulis pakkanen!

Mutta eihän se tule. Ukkonenkin kelpaisi paremman puutteessa. Ei-no, helteestä ei kuulemma sovi valittaa, mikäli ei pidä pakkasista. Minä pidän. Harvoin on liian kylmä, mutta liian kuuma tuntuu viime kesinä olleen usein. Ehkä meren rannalla on viileämpää - suunnistan siis sinne.

10.7.2003
÷
Loma alkoi ja blogi hiljenee, joskaan ei kokonaan vaikene. Seuraavien päivien aikana aatoksiani saattaa ehkä päästä lukemaan jostain Ilosaarirockin sivujen syövereistä. Toivotaan että rokkia vaivaavat peruutukset päättyvät Outlandishiin - vaikka jos minulta kysytään, niin Tulenkantajat on huomattavasti mielenkiintoisempi kiinnitys...

8.7.2003
÷
Liputusta:

Cambodia

You're Cambodia!

Life's been really rough, but it's slowly improving. You know way too much about the skeletal structure of humans, mostly from being forced to study it. This has given you a fear of many things, most especially the color red. The future has to be more promising though, and your greatest adversary can now never come back to hurt you any more.

Take the Country Quiz at the Blue Pyramid

[via Juuso Hyvärinen]

÷ Aamu alkoi lupaavasti, kun löysin umpiotiivistetystä pätsistä, jota työhuoneeksi sanotaan, yhden avattavan räppänän, en kaatanut rinnuksilleni koko kahvimukillista ja huomasin uusien blogien joukossa Nettiplarin, turkulaisen blogin. Kyllä tää tästä käyntiin lähtee.

7.7.2003
÷
Lisää asiaa blogeista: Lontoossa järjestetään 14.7. seminaari, jossa mietitään voiko bloggaaminen muuttaa politiikkaa. Seminaarin taustalla on VoxPolitics-kampanja, jossa tutkitaan kuinka uusi teknologia muuttaa politiikkaa. Niin, mahtoiko kotimaisten eduskuntavaaliehdokkaiden taannoisella bloggaamisella olla jotain poliittista merkitystä?

÷ Tulevan viikonlopun Ilosaarirockin kyljessä on monenlaista oheisohjelmaa, joista tuorein tulokas taitaa olla nyt kolmatta kertaa järjestettävä Popkatu. Popkadulla esiintyy mm. ikuissuosikkiyhtyeeni Eskimovähemmistö ("täysakustista post-pelimannimusiikkia ja villapaitajatsia"), jonka Angmagssalik Aktuellt -arkistoa kannattaa vilkaista, vaikkei bändi muuten olisikaan entuudestaan tuttu...

÷ Rock DJ! Robbie Williams tulee Helsinkiin marraskuussa.

6.7.2003
÷
Ken ei päässyt tai ehtinyt itse paikan päälle Ruisrockiin, voi nautiskella liki reaaliajassa Turun Sanomien raportoinnista.

÷ Jep, bloggaaminen valtaa myös yritysmaailmaa niin rapakon takana kuin meilläkin - tämä ei liene enää mikään mullistava uutinen. Olen törmännyt mm. aika moniin konferenssisivustoihin, joilla on oma ajantasainen tapahtumista tiedottava blogi. Eikä siinä mitään, voisin ihan hyvin kuvitella, että esim. yrityksen sisäinen intranet saattaisi hyötyä kovasti bloggaamisen tapaisesta viestinnästä etenkin siinä vaiheessa, kun suuret ikäluokat alkavat eläköityä ja tilalle tulee nuorempia, joille tietoverkkojen käyttö on yhtä luontevaa kuin hengittäminen. Olenko optimisti, jos kuvittelen tiedottamisen, sekä sisäisen että ulkoisen, näin parantuvan? Itse verkkokirjoittamisen ja -viestinnän taidot eivät sinänsä ole mitään sisäsyntyisiä, mutta opittavissa kyllä.

Uusien kotimaisten bloggaajien joukosta huomasin, että Mikko Ojamo on opiskeluihinsa liittyen tekemässä tutkimusta weblog-tekniikan soveltuvuudesta yrityskäyttöön. Pidähän Mikko meidät ajan tasalla tutkimuksesi edistymisestä!

5.7.2003
÷
Kaikille Krisse Salmisen faneille koittaa syksymmällä kissanpäivät, kun Nelosella alkaa Krisse. Tällä hetkellä käynnissä on unelmien prinssin haku (ja treffit tulevat tietysti telkkariin), joten laittakaas hakemusta menemään! Hakemukset ovat julkista kamaa, joita Krisse sivuillaan kommentoi: "Tää kuulostaa ihan makeelta mut apua jos se on joku ruma."

4.7.2003
÷
Heh, Ruisrock kuulemma panostaa internetiin, joka "on festivaalijärjestäjän helpoin, nopein ja kustannustehokkain tapa jakaa tietoa". Panostukseen olisi kyllä sitten kannattanut satsata muutama ropo lisää, sillä olen Veeran kanssa samoilla linjoilla ja totean, että sivut ovat kohtalaisen kammottavaa katseltavaa siitäkin huolimatta, että niiden toteutuksesta vastaava taho on tehnyt oikeasti fiksuakin jälkeä. Mutta tietysti jos kävijöitä riittää, niin mitäpä sitä sitten suotta hikoilemaan.

÷ Aamun Nytin Lainasanoista sai hyvät naurut:

"Osbournes on viihdyttävä ohjelma, mutta on sääli tsiigaa, missä kondiksessa Ozzy on kaikkien näiden vuosien jälkeen."
Andy McCoy Suosikissa 6/2003

÷ Hellettä puskee ja loma lähestyy, mutta silti mieli rientää jo välillä syksyn asioihin. Postikustaa oli nakannut luukusta kutsun INTERACT 2003 - Bringing the Bits togETHer -konferenssiin, joka pidetään syyskuussa Zürichissä. Aiheita on pitkä lista, josta minua kiinnostaisivat ainakin käyttäjien kognitiivisiin ja psykologisiin ominaisuuksiin liittyvät tutkimukset, käyttäjien (sosiaaliset, käsitteelliset, kognitiiviset ym.) mallit, vaatimusten kokoamisen menetelmät ja moni, moni muu.

Eikä tuo vielä mitään, mutta miltäs kuulostaisi kesäkoulu Italiassa? Roomassa järjestetään samaan aikaan Mixed Realities - vuorovaikutuksen suunnittelun kesäkoulu 1000 euron halpaan hintaan. Ohjelmassa seuraavaa: "Its main focus will be, on one hand, on new approaches to user-centred design capable to develop cooperation between diverse cultures in the design process, on the other, on the creation of new mixed, virtual or augmented places where (communities of) people living at a distance can share experiences, interact and cooperate." Tahtoo!

Mutta onhan meillä elokuun puolessa välissä Lahdessa verkkokesäpäivät Vesijärven rannalla, mikä ei sekään vaikuta hullummalta vaihtoehdolta. Päivillä tarkastellaan tietoverkkoa opetuksen, palvelun ja viestinnän näkökulmasta - ja tavataan tuttuja ja juodaan kahvia. :-)

2.7.2003
÷
Pannaas kehiin heinäkuun ensimmäinen testi: What kind of blogger am I? (brought to you by Quizilla)

Power blogger Power blogger, you are a voice to be heard! Your blog attracts a lot of attention, for what ever reason that is. You are a master of your page and writing is in your blood!

÷ Stakes julkisti eilen tiedotteen, jonka mukaan nuorten tupakointi ja alkoholin juominen ovat vähentyneet. Mutta ei meillä Lahdessa! Jos paikalliselta nuorisolta kysytään, niin nuorten päihteidenkäyttö on viime vuosina vain lisääntynyt. Ja koska jostain syystä Lahtea on aina pakko verrata joka käänteessä Helsinkiin, älkää kysykö miksi, niin eipä tässäkään jutussa tehdä poikkeusta:

"- Lahtelaisten puolustukseksi voisi sanoa, että sama meininki näytti ainakin kesäkuussa olevan myös Helsingissä, kertoo 14-vuotias Heidi Krohn vierailustaan pääkaupunkiseudulle."

÷ Internjet on kolmikirjaimisten lyhenteiden luvattu maa, eikä niitä pirulaisia voi kaikkia millään muistaa saati edes tietää. Acronym Finderistä löytyy yli 302000 selitystä lyhenteille, ja lisäherkkuna lyhennesanakirjan saa asennettua hiiren oikean klikkauksen valikkoon. Niin, toimii tietysti vain Windowsissa ja IE:llä, kuinkas muuten.

÷ MoonTV:n konkurssista riittää asiaa joka tuutista. Radion aamuohjelmissa juontajat listaavat parhaillaan lempiohjelmiaan ko. kanavalta ja lehdet pursuavat kanavanaamojen haastatteluita. Ymmärrettävää! Listasin itsekin vastikään "katsomisen arvoisia ohjelmia" läheiselle, joka oli juuri saanut kanavan näkymään kotonaan - eipä pitkään kestänyt se riemu. Ärsyttää lähinnä se, miten SubTV ja MoonTV rinnastetaan toisiinsa, vaikka näistä kahdesta kanavasta ei voi oikeasti edes puhua samana päivänä.

Jussi ei jää kaipaamaan ainuttakaan toimittajaa, mutta minä kyllä jään: Sacha Remlingiä olen jo kaivannut miehen siirryttyä ravintolabisnekseen, Arman Alizadia tulen taatusti ikävöimään myös, vaikka ihmettelenkin ellei häntä napata jonkun valtakanavan leipiin. Valpio sen sijaan saa rauhassa painua minneikinä. Peli- ja hiphop-ohjelmat eivät varsinaisesti olleet mulle kuppi teetä, mutta Videoraati, Dresscode, Taisto, Moonstock, Usva ja kaikki festariraportit kyllä. Mutta ehkä jostain löytyy jokin taho, joka ostaa koko kanavan ja saa sen kannattamaan. Ja ehkä Kerubi vielä avataan. Lehmätkin saattavat lentää.

1.7.2003
÷
STOP THE PRESS! Moon TV asetettiin konkurssiin. "Konkurssihallinto on lopettanut MoonTV:n lähetyksen välittömästi ja purkanut kanavan kaapeli-tv-jakelua koskevan sopimuksen."

÷ Olli suunnittelee bloggaajamiittiä Ruisrockiin, joka on tulevana viikonloppuna, mutta minä menen askelta pidemmälle ja ehdotan tapaamista myös Ilosaarirockiin, jossa tiedän muutamankin bloggaajan joka tapauksessa olevan. Itse olen työn raskaan raatajana siellä tänäkin vuonna, mutta toki tarpeen tullen kykenen irrottautumaan nähdäkseni toveribloggaajat livenä... Drop me a line.

÷ Nielsenin mukaan Google saa surffailijat lähtemään sivustolta nopeammin, mikä on sinänsä ihan järkevä johtopäätös, joskaan ei vain Googlen suhteen. Mennään sinne, missä on tarjolla parempaa informaatiota. Nielsen lainaa kirjoituksessaan artikkelia, jossa sanotaan käyttäjien käyttäytyvän webissä kuin elukat viidakossa eli perusviettien ja -tarpeiden mukaan - ja sanoo samaan hengenvetoon, että yksi ihmislajin peruspiirteistä on laiskuus. Oikean tiedon hakemisessa se tarkoittaa sitä, että pyritään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen vähimmällä mahdollisella vaivalla. No mitä sitten? Sitä, että jos halutaan käyttäjien viipyvän sivustolla pidempään, on syytä panostaa tiedon laatuun ja määrään eli täytyy tehdä käyttäjälle selväksi, että täältä löytyy se mitä etsit ja vielä enemmänkin.

Lisäisin tähän vielä, että ellei kyseessä ole henkilö, joka on tottunut tiedonhaussa webin käyttöön, olisi ensin syytä panostaa sihen, että henkilö ymmärtää, että Google on vallan verraton väline. Muuten käy niin kuin allekirjoittaneelle useampaankin otteeseen, että puolitutut lähettävät tekstiviestejä tai soittavat kysellen "mikä se olikaan se Ilta-Sanomien www-osoite?".

Googleen on muuten saatavana uusi toolbar-versio, joka haluttaessa mm. estää popuppien ilmestymisen ruudulle ja täyttää automaattisesti lomakekenttiä. Bloggerin käyttäjille toolbarista on muutakin hyötyä. [via Selfdestruct]


ylös
Site Meter