Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Teille on ovipuhelu

Taloyhtiööni on hiljattain hankittu ovipuhelimet. Hienoa.

En tiedä millä perusteella ovipuhelimet on valittu (ja kaiketi toimittaja kilpailutettu), mutta selvästikään käytettävyys ei ole ollut yksi valintakriteeri – ei tässä, eikä niissä monissa muissakaan ovipuhelimissa, joita olen joutunut elämäni aikana käyttämään. Sinänsä simppelistä laitteesta on onnistuttu tekemään yllättävän monimutkainen, eikä nappien vähyys todellakaan takaa sen helppokäyttöisyyttä.

ovipuhelin

Mitä namiskoista sitten tapahtuu?

Yhden napin koko on suunnilleen sama kuin pikkusormeni kynsi. Aika pieni siis. Vain ylimmän napin toiminto on selvä: siitä avataan ovi. Toimintopalaute on surkea: kun painan avaimen kuvalla merkittyä ovenavausnappia, en voi tietää avautuiko ovi oikeasti, sillä nappi ei oikein painu pohjaan eikä naksahda tai muuten ilmaise homman onnistuneen. Tovin muuttamiseni jälkeen painelin nappia väärin, eikä ovi tietenkään auennut. Niinpä sain juosta alaovella päästämässä ystäviä sisään. Tuntuu huvittavalta, että nappia voi ylipäätään painaa väärin, mutta näemmä sekin on mahdollista. Olen arvellut, että nappia on painettava jotenkin enemmän sen toiselta laidalta, että se menee varmasti pohjaan. Miettikää: tätä pikkuruista nappia vielä pitää painaa jollain tietyllä tekniikalla, että se toimii. Onneksi omat sormet eivät ole tämän isommat. Sittemmin opin kuuntelemaan avautuuko alaovi napin painamisen jälkeen. Muuten ei voi olla varmuutta. Onneksi en asu ylimmässä kerroksessa.

Kahden muun napin funktio on jäänyt mysteeriksi. Keskimmäiseen voisin kuvitella syttyvän jonkinlaisen valon, mutta käytännössä en ole nähnyt siinä mitään valoa koskaan. Painaa sitä ei voi, eli käytännössä se ei ole nappi ollenkaan. Alimmassa napissa näyttäisi olevan jonkinlainen käännettävä nuppi, joka ei kuitenkaan käänny mihinkään. Jos se kääntyisi, niin en sittenkään tietäisi että mitä napista tapahtuu. Arvauksia?

Ongelmat olisivat yksinkertaisesti ratkaistavissa. Ovipuhelimeen mahtuisi vaikka tuplasti isommat napit, jolloin niiden painaminen helpottuisi. Niin ikään siinä olisi tilaa myös jonkinlaisille symboleille tai jopa teksteille, jotka kertovat mitä napeista painamalla tapahtuu. Ei kuulosta vaikealta. Ei kuulosta kalliilta. Jokin kuitenkin maksaa.

Itse kaipaisin ovipuhelimiin lisäksi ainakin hälytysäänen volyymin säädintä (nykyisen ääni on mallia sydänhalvaus) sekä mykistintä. Joissakin sellaiset on ollutkin, ei tässä mallissa kuitenkaan.

Talossa asuu myös paljon eläkeläisiä. Haluaisinpa nähdä kuinka ovipuhelimen käyttö sujuu heiltä, joilla ikänäkö vaivaa eikä sormissakaan ole enää niin paljon voimaa kuin tarvittaisiin. Ei ehkä ihan helppoa. Kiinnostaisikin tietää onko missään ovipuhelinta, jonka kanssa olisi jaksettu ajatella asiat loppuun.

Mutta ei se ole aina yksinkertaista siellä soittopuolellakaan.

Doorbell

2 Comments

  1. Matti Meikäläinen

    Hei.

    Ylin avaa oven

    Keskellä on volumen mykistyksestä ilmaiseva valo.

    Alimpana on hälytys volumen säätö

  2. Marjut

    Niin se olisikin kutakuinkin loogista, jos tuota alinta hanikkaa voisi liikuttaa johonkin suuntaan. Mutta kun se ei liiku. Ei voi säätää.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑