Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Elisa, voi Elisa

Olen ollut Elisa Viihteen onnellinen käyttäjä jokusen vuoden ajan. Siispä kun muuttoni tuli ajankohtaiseksi, tilasin palvelulle siirron ja asennuksen hyvissä ajoin, noin kuukautta ennen varsinaista h-hetkeä. Sain tilauksesta vahvistuspuhelun, jossa sovimme siirtopäiväksi muuttopäivää edeltävän perjantain (muutto oli lauantaina), ja asennuksen seuraavalle maanantaille.

Asia ei tietenkään ollut niin yksinkertainen. Pari päivää ennen muuttoa sain Elisasta puhelun, jossa asiakaspalvelija kertoi, että edellisen asukkaan liittymä oli edelleen irtisanomatta, eikä minun liittymääni voisi siirtää samaan osoitteeseen ennen kuin irtisanominen olisi hoidettu. Voisinko siis etsiä edellisen asukkaan ja kertoa tämän hänelle, ja soittaa sitten takaisin Elisaan, kun homma on hoidettu. Olin ihmeissäni: eikö tämä työ kuuluisi Elisalle, kai heillä oli liittymän omistajan yhteystiedot? Mutta ei, järjestelmä oli kuulemma ”jumissa”, eikä yhteystietoja näin ollen saatavana. ”Soita isännöitsijälle”, sain kehotuksen. Asialla oli kiire, sillä muuttoon oli kaksi päivää ja tilattuun asennukseen viisi, ja jos asentajalla ei olisi mitä asentaa, maksaisin siitäkin riemusta turhaan.

Asennustilauksesta tämä asiakaspalvelija ei tiennyt mitään.

No, olin niin äimänä, että soitin kiltisti vuokranantajalle, jota en saanut kiinni, ja sitten isännöitsijälle, jolta sain edellisen asukaspariskunnan nimet, mutta en yhteystietoja. Harrastin luovaa googlaamista, ja sain langan päähän asunnossa aikaisemmin asuneen miehen, joka ei puhelusta ilahtunut. Heillä kun oli ollut Welhon liittymä, eikä Elisasta mitään tietoa – ja lisäksi he olivat muuttaneet asunnosta jo puolitoista vuotta sitten pois.

Kuka oli edellinen asukas? Metsästäminen alkoi ottaa sen verran päähän, että soitin takaisin Elisaan ja selitin tilanteen. Sieltäkään ei nimeä herunut, sillä ”ei me voida kertoa kenen nimissä se liittymä on”. Sen verran asiakaspalvelija kuitenkin tuli vastaan, että pyysi minua kertomaan minkä nimen olin saanut – vain voidakseen sanoa, että ”joo, ei se se ole”. Ja yhdisti minut toiselle asiakaspalvelijalle jatkamaan tilanteen selvittämistä. Selitin taas kertaalleen kaiken, ja sain lohdutukseksi kuulla, että voisin toki käyttää sitä edellisen asukkaan liittymää niin kauan kunnes hän sen irtisanoisi ja saisin omani tilalle. Pyysin elisalaisia ilmoittamaan, jos tilanteessa tapahtuu jotain, eivät luvanneet.

Eikä mitään tapahtunutkaan. Koitti perjantai, Elisa Viihde toimi aina vain, eikä mitään siirtoa tapahtunut. Tuli muuttopäivä, eikä siirrosta ollut kuulunut mitään, saati että asentaja olisi ilmoittanut mihin aikaan on maanantaina tulossa. Kärvistelin viikonlopun netittömänä ja katselin tv:tä vanhan digiboksin kautta. Edellisestä asukkaasta ei koskaan kuulunut mitään.

Maanantaiaamuna soitin Elisaan uudestaan ja vaadin saada tietää missä vaiheessa siirto on, ja milloin asentaja on tulossa. ”Ei ole siirretty, siellä on vielä edellisen asukkaan liittymä irtisanomatta”, sain taas kuulla tutun virren, eikä asiakaspalvelija tiennyt asentajasta tuon taivaallista. ”Jospa nyt vain odotat rauhassa”, minulle sanottiin niin kuin pienelle lapselle, joka kiukuttelee syyttä suotta. Ja minähän odotin. Asentaja soitti puolenpäivän aikaan, vihdoinkin, ja kun kerroin vartavasten olevani kotona koko päivän, hän ilmestyi paikalle iltapäivällä.

Laitteet saatiin asennettua, ja pitkällisen askartelun jälkeen verkko toimi – tosin se vain ei ollut minun. Kun asentaja soitti Elisaan, kävi ilmi, että siellä kukaan ei tiennyt liittymäni siirrosta mitään. Turhaan selitin, että olin tilannut siirron jo kuukausi sitten. ”No, käytät tätä, saattaa siinä riittää kaistaa Viihteeseenkin”, asentaja lohdutti.

Soitin Elisaan itse, ja selitin taas samat virret tilanteesta. ”Siellä on vielä edellisen asukkaan liittymä irtisanomatta”, kuulin ties kuinka monetta kertaa, ja oli hyvin vähällä, että en alkanut jo huutaa suoraa huutoa. Tällä kertaa kuitenkin Elisan asiakaspalvelija lupasi ottaa yhteyttä itse edelliseen asukkaaseen, nyt kun ne yhteystiedotkin olivat taas löytyneet, mutta vieläkään en saanut lupausta, että joku ilmoittaisi asian etenemisestä myös minulle. ”Jos mitään ei tapahdu, niin soita keskiviikkona uudestaan”, minulle sanottiin.

Asentaja halusi nähdä HPY:n piuhakaapin, sillä hänellä oli teoria, jonka mukaan koko hässäkkä olisi voitu kiertää ja liittymäni asentaa siitä huolimatta, että jonkun muun liittymä on edelleen käytössä, ilman mitään irtisanomisten odottelua. Tämä tuli todistettua pölyisessä kellarissa, mutta paljonpa se siinä vaiheessa lohdutti. Hyvä tietää, kuitenkin.

Mutta nyt toimi netti, siis se edellisen asukkaan liittymä. Huokaisin helpotuksesta ja oikaisin sohvalle korjaamaan vakavaa nettivajetta. Sain nauttia onnesta kaksi tuntia, kun nettiyhteys yhtäkkiä katkesi. Voiko olla, että edellisen asukkaan liittymä oli lopetettu juuri nyt, aprikoin, ja soitin taas Elisaan.

Siellä ei tiedetty muuta kuin että, arvaatte jo, edellisen asukkaan liittymä on irtisanomatta, mutta jostain syystä yhteys ei toimi, vaikka kuinka sitä testailtiin. Mainitsin asentajan ehdotuksesta kiertää edellisen asukkaan liittymä, minkä johdosta asiakaspalvelija soitti välipuhelun jonnekin ja selvitti asiaa. Lopputuloksena oli, että asiasta tehtiin vikapyyntö. ”Tässä voi mennä kahdesta viiteen päivää”, sain kuulla. Viisi päivää, vaikka asian olisi pitänyt hoitua jo päiviä aikaisemmin! ”Jos olet menossa Elisa Shopitin ohi, voit käydä täksi ajaksi mokkulan”, minua lohduteltiin. Laiha lohtu!

Maanantai-iltana sain vihdoin puhelun vuokranantajalta, joka oli ollut yhteydessä edelliseen asukkaaseen ja kertonut tilanteesta. Ja tiedättekö mitä?

Edellinen asukas oli sanonut liittymänsä irti jo kuukausi sitten. Mihin lie Elisalta hukkunut!

Tänä aamuna sain Elisalta tekstiviestin, että tilaamani Elisa Viihde asennettaisiin huomenna. Kiukkuinen kun olin, soitin Elisaan, ja penäsin, että miksei tänään, miksi pitää vielä odottaa, kun edellinen asukas on irtisanonut liittymänsä ja olen jo odottanut ihan tarpeeksi kauan. ”Asentajien aikataulu on sellainen”, asiakaspalvelija aloitti, mutta keskeytin lauseen heti alkuunsa ja kerroin asentajan jo käyneen paikalla. Tätä ei heidän tiedoissaan tietenkään näkynyt. Pari välipuhelun jälkeen oli jo eri ääni kellossa, ja liittymä luvattiin laittaa toimimaan vielä tänään.

Ja nyt se toimii. Uskallankohan jo henkäistä helpotuksesta? Tai no, kun Elisasta on kyse, en taida sittenkään tohtia.

3 Comments

 1. Julius

  Kuulostaa taivaallisen helpolta. Täällä Saksassa koko ruljanssi alkaa yhteyden tilaamisella. Tilasin itselleni kaapeliyhteyden, joka luvattiin asentaa viikko tilauksesta. Nyt kuukauden jälkeen minuun viimein otettiin yhteyttä ja sanottiin, ettei yritys ole vielä saanut yhteyttä isännöitsijään, jolta pitää saada lupa kaapelimodeemin asennukseen.

  Tällä välillä laskutus juoksee ja yhteyden perumisesta seuraa satojen eurojen sakko. Kaikki palveluntarjoajat ovat samanlaisia, kaikki yhteydet pitkiä sopimuksia.

 2. Zepa

  Ykkösluokan mölöilyä Elisalta. Hyi helv!

 3. Matti A.

  Osataan muuallakin. Lankapuhelinten aikaan, 2002 muutin San Diegoon. Tilasin etukäteen tulevaan osoitteeseeni lankaliittymän. Sain kirjeen PacBelliltä, että kytketään ja uusi numeroni on 619-xxx 9990.

  Annan numeron sukulaisille ja tutuille. Muutan, kytken puhelin, pystyn soittamaan, kaikki OK. Kukaan ei soita minulle, mutta ehken vaan tapani mukaan ole kenenkään suosiossa.

  Setäni kertoo kasvotusten, että oli yrittänyt soittaa minulle, mutta sieltä vastasi joku joka ei ollut minusta koskaan kuullutkaan. Soitan omaan numerooni omasta puhelimestani, ja siellä vastaa joku tuntematon joka ei ole minusta koskaan kuullutkaan.

  Soitan puhelinlaitokselle, jossa kerrotaan että numeroni onkin 619-xxx 2990. Ovat antaneet sen toisen numeron jollekulle muulle. EIKÄ NÄITÄ NUMEROITA SAA ANTAA MUILLE ENNEN KUIN NE ON KYTKETTY JA TOIMIVAT, minua opastetaan kovalla äänellä. Johon minä, että minulla on tässä mustaa valkoisella, että tämä on numeroni, ja liittymä on kytketty ja toimii, mutta kukaan ei missään vaiheessa ole kertonut, että numero onkin eri kuin tämä jonka minulle olette kertoneet…

© 2021 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: