Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Oman elämänsä yrittäjä

Mikset ryhdy yrittäjäksi? Mikset perusta omaa firmaa?

Voi jos olisinkin saanut euron jokaisen kerran, kun olen kuullut nuo lauseet. Siinä olisi jo pesämuna.

Jari Parantainen osaa kertoa minua paremmin miksi en.

”Tyypillinen pedantti yrittäjä ei esimerkiksi kykene delegoimaan mitään. Hänen mielestään alaiset tekevät työnsä aina järkyttävän paljon huonommin kuin hän itse. Bisnes ei voi mitenkään kasvaa, koska pomon on pakko sotkeutua jokaiseen yksityiskohtaan.

Hän ei kerta kaikkiaan saa ottaa pulttia jokaisesta pienestä ongelmasta. Muuten hän ajaa itsensä vääjäämättä hullujenhuoneelle.

Jokainen tajuaa, että omaa perusluonnetta tai temperamenttia on tautisen vaikea muuttaa. Väitän, että juuri siksi akateemisen koulutuksen saaneet ovat niin harvoin yrittäjiä. Pää ei kestä alituista kaaosta, keskeneräisiä töitä ja päivästä toiseen jatkuvaa ongelmien vyöryä.

Perfektionisti lähtee lopulta mieluummin palkkatöihin. Siellä sentään prosessit toimivat. Ja mikä parasta, joku muu ottaa aina lopulta vastuun.”

Kahdesta viimeisestä lauseesta en tosin ole samaa mieltä.

3 Comments

 1. Zepa

  Prosessit ei tod. toimi paremmin yhtään missään mis on muita ihmisiä :-D

 2. Karelian Blonde

  Apuva! Ei taitaisi minutakaan pilkun viilajasta olla oikean busineksen pyorittajaksi. Kavis aika akkia just noin ja sitte leviaisi nuppi.

  Palkkatyo kunniaan!

 3. Jari Parantainen

  Joo, eivät ne prosessit tietenkään siellä isossa yrityksessä toimi – ainakaan kovin kaksisesti. Mutta tarkoitinkin tuossa sitä, että siltä se alkaa yrittäjäksi päätyneestä äkkiä tuntua. Ruoho on aina aidan toisella puolen vihreämpää.

  ”Oikeissa” yrityksissä on edes jotain perusturvallisuuteen vetoavaa byrokratiaa, pienessä firmassa ei välttämättä sitäkään.

  Mutta vastuuasia on juuri noin kuin tuossa sanon. Isossa yrityksessä työntekijän yläpuolella on aina joku, joka on lopulta vastuussa – halusi hän sitä tai ei. On esimiehen asia ottaa aloite käsiinsä. Työntekijää ei oikein voi siitä moittia, jos hän toimii pomonsa tahdon mukaisesti, mutta bisnes menee silti päin prinkkalaa.

  Yrittäjäksi ryhtyvät huomaavat usein odottelevansa vanhasta tottumuksesta, että joku muu tulisi kertomaan, mitä seuraavaksi (etenkin ongelmatilainteissa) pitäisi tehdä.

© 2021 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: