Jos on laillani suhtautunut skeptisesti kosketusnäyttöihin (aina tuhruisia! ei haptista palautetta! kauhistus saavutettavuudelle!), voi olla ainakin ilahtunut uutisesta, jonka mukaan Nokia on kehittämässä Haptikos-nimistä teknologiaa, joka ”saa kosketusnäytön tuntumaan oikealta näppäimistöltä”, kertoo Muropaketti. Uutisen lähde tarkentaa:

”The problem in perfecting the tech – codenamed Haptikos, meaning ‘to touch’ – lies in how our fingers experience a key press. We actually feel two movements, in and out, and these movements and the associated audio have to be perfectly attuned to the speed and responsiveness of a real keyboard. In use, the touch feedback on the demo device was near on perfect. Each press of a key returned a clunky click and tactile snap on the touchscreen, which made typing feel incredibly responsive and very usable on the smooth screen surface. In fact it was hard to remember that you were using a touchscreen keyboard.”

Haptikos olisi tarkoitus nähdä tulevaisuudessa Nokian S60 Touch -puhelimissa, mutta aikataulusta ei vielä ole tietoa. Odotan mielenkiinnolla.