Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Selkopuhelin

selkopuhelinViime viikolla oli puhetta riittävän selkeiden, iäkkäämmille ihmisille suunnattujen kännyköiden puuttumisesta kotimaan markkinoilta. Jälleen kerran: kysyntää on, mutta tarjontaa ei, vaikka väki vanhenee kaiken aikaa.

Samaisen merkinnän kommenteissa sain oivan vinkin suoraan sylttytehtaalta. Kävi ilmi, että Suomessakin on kuin onkin saatavana nimenomaan ikäihmisille, näkövammaisille, kehitysvammaisille, lapsille sekä muille erityiskäyttäjäryhmille tarkoitettu selkopuhelin, josta on karsittu kaikki turha pois, mutta joka kuitenkin tuntuu sisältävät kaikki ne perusominaisuudet, joita käyttäjä tarvitsee.

”Puhelimessa ei ole näyttöä eikä hankalia valikoita. Suunnittelussa tärkeimpinä ominaisuuksina on pidetty helppoa käyttöä, voimakas- ja selkeä-äänistä kaiutinta, hyvin kuuluvaa soittoääntä ja värinähälytystä. Viiden numeron muistiin voidaan tallentaa tärkeimmät mukana tarvittavat puhelinnumerot. Yhteen muistipaikoista voidaan tallentaa numerotiedustelun numero yllättäviä tilanteita varten. Pikavalintojen nimet voidaan kirjoittaa puhelimen takakanteen.”

Tekstiviestejä puhelimella ei voi lähettää, eikä sen ulkoasu todellakaan saa aikaan ihastuneita henkäyksiä, mutta jos se muuten ajaa asiansa, niin mitäpä design-virityksillä tekisikään. Puhelinta näkemättömänä on vaikea sanoa sen käytettävyydestä mitään, mutta ainakin ajatuksen tasolla laite vaikuttaa tutustumisen arvoiselta.

(Kuva: Ideatuote)

8 Comments

  1. Kirsi

    Kiitos hyödyllisestä vinkistä :)
    Ei olisi pahitteeksi saada myös sellaista selkopuhelinta, johon numeroiden syöttäminen olisi yksinkertaisempaa.

  2. Marjut

    Totta turiset. Tätä puhelinta pitäisi ehdottomasti päästä käpälöimään ennen kuin siitä osaa sanoa sen enempää.

  3. PA

    Tulee mieleen hiljattain lukemani teksti [via überkuul-Sami], jossa pyydettiin Jobsia apuun, kun lääketieteelliset apuvälineet ovat niin kamalia: http://www.diabetesmine.com/2007/04/an_open_letter_.html

    Oikealle alaviistoon, vasemmalle alaviistoon, oikealle suoraan, vasemmalle alaviistoon – mahtaako selkopuhelimen näppäinjärjestyksen suunnittelijalla olla yhteyksiä YTV:n lukijalaitteeseen. Takakanteen kirjoitetut muistisäännöt tuskin nekään paljoa ilahduttavat käyttäjiksi aiottuja näkövammaisia.

    Pelkään, että viidellä numeronapilla ja ilman näyttöä noiden pikavalintojen syöttäminen on yhtä raivostuttavaa kuin mikroaaltouunin ajastaminen, vaan eipä tosiaan teilata pelkän kuvan perusteella.

  4. Marjut

    PA, eikö ole hassua miten nykyisin ei enää ”osaa” käyttää puhelinta ilman näyttöä, vaikka vanhan ajan veivattavien kanssa ei moisen kaipaaminen olisi tullut mieleenkään? :-)

    Mitä minä tuosta puhelimesta vielä kaipaisin, olisi jonkinmoinen tekijätieto. Mikä firma on sen suunnitellut ja toteuttanut? ”MS 2000” ei kuulosta mitenkään tutulta – paitsi Microsoft-mielessä…

  5. Timo L.

    Kyllä vanhojen näytöttömien luurien aikana sai usein huomata lyhytkestoisen muistin loppuvan kesken, kun yritti toisella kädellä pitää luetteloa auki, sormea numeron kohdalla ja toisella pitää luuria kädessä ja veivata tai naputella numeroita.

    Helppoa se oli ennen vanhaan. Luuri käteen ja sentraalisantra yhdisti minne halusit.

  6. PA

    Kyllä minua myös vähän aina ahdistaa käyttää näytötöntä lankapuhelinta. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka katsoo numeron läpi pari kertaa ennen kuin painaa vihreää luuria.

    Ensimmäinen puhelimeni oli Nokia, joka ei moisesta pitänyt vaan hyvin usein pyyhki numeroni ja palasi alkuun, kun en ollut sen mielestä kyllin ripeä.

    Vielä enemmän luulisi tulevan näyttöä ikävä, jos numeronappeja on vain puolelle numeroista.

  7. Ripa

    Kunnollinen seniorikännykkä näyttää vihdoinkin tulleen markkinoille. Tuon viimein iäkäs isänikin on suostuvainen ottamaan käyttöönsä. Sinänsä aika kummallista, että sen tuo markkinoille entuudestaan tuntematon pieni yritys (www.coline.fi). Hyvä kuitenkin että edes joku.

  8. Sisko

    Hei,

    mielelläni ”kuulisin” käyttäjien kommentteja Ideatuotteen myymästä selkopuhelimesta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑