Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Personoitu, ikioma

Olen suuri personoitujen palveluiden ystävä, ja mielelläni muokkaan kaikki mahdolliset verkko- ja muutkin palvelut mieleisikseni. Tausta-ajatus on, että omat preferenssit jotenkin tehostavat käyttöä ja tekevät siitä henkilökohtaisemman tuntuisen, helpommin omaksuttavan, ”oman”. (Samalla olen taipuvainen uskomaan, että tämä on osasyy saamani spämmin määrään, sillä personointi onnistu harvoin ilman sähköpostiosoitteen luovuttamista. Mutta se on toinen juttu se.)

Mitä ilmeisimmin en ole tykkäämisessäni yksin, sillä huomenna Oulussa tarkastettavan väitöksen mukaan ihmiset suhtautuvat mukautuviin palveluihin myönteisesti. Otsikolla Assessing the usage of personalized web information systems (pdf) tehdystä väitöksestä selviää myös mm. se, että ulkoasun personointia ei pidetä tärkeänä, vaan sisältö on ykkösjuttu – ja nimenomaan itse valittu, ei valmiiksi tarjottu sisältö. Niin hyödyntämiseen liittyvillä tekijöillä kuin käytön miellyttävyydelläkin oli myös vaikutusta palvelun hyväksyttävyyteen.

Näppituntumalla sanoisin, että tarjolla kuitenkin on enemmän sellaisia palveluita, joiden ulkoasua voi muokata sisältöä enemmän. Toisaalta esimerkiksi fonttikoon määrittely personoinnoin yhteydessä on hyvinkin tarpeellinen ominaisuus monilla sivustoilla. Tutkimus ei ota kantaa mobiilipalveluihin, mutta ainakin oman kokemukseni perusteella esimerkiksi kännykän personointi on pitkälti ulkoasupainotteista teemoineen ja taustakuvineen. Viime aikojen keskustelujen perusteella tarvetta kuitenkin olisi siihen, että sisältö ja toiminnot olisivat helpommin muokattavissa, ja yleensä yksinkertaisempaan suuntaan. Yksinkertaistaminen kun lienee kuitenkin se personoinnin johtoajatus: poimitaan suuresta massasta itselle tarpeelliset elementit. Auttaisikohan se helpottamaan monimutkaisten puhelinten kanssa ahdistuvia käyttäjiä?

2 Comments

  1. Tero Heiskanen

    Kännykät ovat loistava esimerkki siitä miten personointia sisällön ja rakenteen kannalta ei osata vielä hyödyntää juuri lainkaan. Tänä päivänä kuluttajille tuotteita tarjoavalle yritykselle on kova myyntivaltti pienikin ulkoasullinen personointi esim. postimerkki vapaavalintaisella kuvalla, pankkikortti omavalintaisella kuvalla (muutamasta vaihtoehdosta) tai tulevaisuudessa kai jo pankkikorttikin vapaavalintaisella kuvalla. Huimaa!
    Keskiverto kuluttaja ei osaa vielä haaveilla, mitä tarkoittaisi sisällöllinen personointi, mistä esimerkki voisi olla vaikka kännykässä navigointirakenteen muokkaaminen persoonalliseksi. En tiedä paljoa uusimmista kännykkämalleista, mutta tietääkseni personointi on lähinnä soittoäänen, taustakuvan, värien, navigointipikalinkkien valintaa. Olen samaa mieltä, että personoinnin sisältö on hyvin pitkälti sisällönvalintaa poimien tärkeimmät ja piilottamalla turhat. Toinen puoli personointia on sitten tarpeellisen tiedon esitystapa, miten tieto esitetään miellyttävimmällä, tehokkaammalla ja vähiten rasittavalla tavalla.
    Ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksessa personointi on seuraavan vuosikymmenen kuuma aihe. Aluksi koneet(1960-2000) osasivat tehdä jotain ehkä hyödyllistä, nyt (2000-2010) ne ovat lähes kaikkien apuvälineitä, mutta yksipuolisia eivätkä huomioi käyttäjää yksilöllisesti ja huomenna (2010-2020) koneet kasvattavat tuntosarvet, joilla sorkkivat käyttäjän kognitiota osataakseen palvella käyttäjän perimmäisetkin mielen sopukat tuntien.
    Nokian seuraavan vuosikymmenen yksi tärkeimpiä kehitysalueita on kännykän personointi. Kännykän ja sen kautta tulevan sisällön pitää olla just sitä mitä käyttäjä haluaa ja halutussa muodossa sekä vaivatta käytettävissä. Kaikki osaa tehdä kännykän, jossa tarvittavat uusimmat tekniset ominaisuudet, mutta käyttäjät suosivat sitä, jonka saa muokattua omanlaiseksi henkilökohtaiseksi viestintä- ja multimediatietokoneeksi.
    Hyvä aihe taas Marjutilta, kiitos. Pistäkäähän personointi mieleen ja tuosta väitöksestä voi vaikka aloittaa.

  2. AOK

    Paremmista videokameroista löytyy jo mahdollisuus rakentaa omia valikoita haluamillaan toiminnoilla. En tosin ole itse sellaisia vielä päässyt kokeilemaan. Omissa, hieman vanhemmissa kameroissani on omat napit eri toiminnoille, joten valikkoja ei tarvitse juuri selailla.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑