Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Ajatusten jäsentelijä

Olikohan se juuri tänään, kun kollegan kanssa tuli puhetta siitä, kuinka yhä edelleen sovellan kouluaikoina opittua tapaa jäsentää arkea kirjoittamalla asioita ja ajatuksia auki paperille. Listoja, lauseita, ranskalaisia viivoja, yhtäläisyysmerkkejä, nuolia, hakasulkeita. Oikealla kynällä oikealle paperille, mieluiten ruutuvihkoon, ei hienosti mobiililaitteeseen. Minä olen se, joka jättää tietokoneen pois palavereista ja kirjoittaa sillä koulussa opitulla, vanhanaikaisella tavalla. Vuosien aikana luennoilla, seminaareissa ja konferensseissa istuessa olen oppinut poimimaan olennaisen, jäsentämään sitä, kirjoittamaan sen ylös. Kirjoitan, että ymmärtäisin ja että muistaisin. Kirjoitan, että muutkin ymmärtäisivät. Kynä kädessä ajatus tuntuu luistavan paremmin.

Bloggaaminen ei tapahdu kynä kädessä, mutta sekin on yksi tapa harventaa informaatioviidakkoa. Siksi ajatus bloggaamisesta näkyväksi tuotettuna ajatteluna tuntui oikealta ja sopivalta. ”Kirjoittaminen on tutkimuksilla todistetusti verraton oppimisen väline. Kirjoittaessaan ihminen jäsentää tietojaan. Kirjoitettuun voi toinen tarttua ja viedä ajatuksia eteenpäin. Bloggaaminen valmentaa kirjoittajaa sietämään keskeneräisiä ajatuksia”, toteaa Anne Rongas Blogien opetuskäyttö -blogissaan, joka on yksi harvoista kotimaisista verkko-opetuksen blogeista ja jo siksikin mainitsemisen arvoinen. Mutta on siellä myös paljon ajattelemisen aihetta ja kaupan päälle mukava, konstailematon ote, josta hyötyvät varmasti etenkin ne, joille tämänkaltainen ajatusten jäsentely on vielä uutta ja jännittävää.

4 Comments

  1. Hiipi

    Hei! Blogit ovat hieno asia. Minäkin, joka lukioaikana sain KAMMON äidinkielenopettajan toimesta kirjoittamiseen, olen taas ryhtynyt kirjoittamaan jotakin.

  2. Timo L.

    Olen hidas kirjoittamaan käsin, joten naputtelen muistiinpanot mieluummin iBookilla jos tarvetta on. Esim. käytettävyystestissä lasin takana pimeässä istuessä tämä oli mielestäni parempi kuin paperille kirjoittaminen.

    Tietysti suhteellisen hidastempoisella luennolla sillä koneella tulee helposti tehtyä jotain aivan muuta, etenkin jos tarjolla on langaton verkko.

  3. Marjut

    Hienoa, Hiipi! Mielestäni pääasia on, että ylipäätään kirjoittaa! Käyttäjätesteissäkin mieluiten käsin, sillä silloin pystyn katsomaan sitä, mitä käyttäjä tekee – osaan siis kirjoittaa puolisokkona, enkä ole tekniikan ikeessä. Kunhan kynä toimii ja paperia riittää, niin kaikki on hyvin. Ja silloin kun minä vielä istuin luennoilla, ei tietokoneita oltu keksittykään. :-D

  4. Sami O

    Tuo Blogien opetuskäyttö näyttää mainiolta välineeltä. Tuollaiselle oli tilausta. Minustakin kirjoittaminen on oiva tapa jäsentää ajatuksia. Blogit on siihen tarkoitukseen ok, runomitta kaikesta tiukin ja paras.

    re: Hiipi. En ollut siis yksin kammoni kanssa. Lukion äidinkielenopettajani otti missiokseen aineiden luovutusten yhteydessä julkisesti nöyryyttää minua usean minuutin ajan. Kostin kirjoittamalla ällän.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑